Taiwan lahjoitti 200 000 kirurgista suu-nenäsuojusta Suomen koronataisteluun

Koronakriisi

Taiwanin valtio on lahjoittanut Suomen pohjoisille sairaanhoitopiireille 200000 kirurgista suu-nenäsuojusta koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Suojukset tulevat kovaan tarpeeseen, sillä epidemia koettelee nyt ankarasti erityisesti Länsi-Pohjan ja Kainuun sairaanhoitopiirin alueita.

Suojukset ovat saapuneet Oulun yliopistollisen sairaalan valmiusvarastolle Kempeleeseen, mistä ne jaetaan edelleen niitä eniten tarvitseville sairaanhoitopiireille.

Lahjoitusta Suomeen järjestämässä ollut kansanedustaja ja eduskunnan Taiwan-ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Kärnä (kesk.) on Taiwanin valtiolle syvästi kiitollinen.

– On kertakaikkisen upeaa, että Suomella on Taiwanin kaltaisia solidaarisia ja uskollisia ystäviä, jotka auttavat meitä hädän hetkellä. Asianmukaisista suojavarusteista on meillä edelleen pulaa ja Taiwanin nyt lahjoittamat suojukset riittävät laskennallisesti kattamaan koko Pohjois-Suomen kirurgisten suu-nenäsuojusten tarpeen 2-3 viikoksi. Tämä on osoitus siitä, että taistelu koronavirusta vastaan voitetaan yhdessä, Kärnä toteaa tiedotteessa.

Taiwan on itse onnistunut erinomaisesti koronaviruspandemian hallinnassa, ja Taiwanissa on todettu ainoastaan alle 500 tartuntaa. Kuolemantapauksia on vain muutamia.

Taiwanin valttikortteja epidemian torjunnassa ovat olleet ennakointi, nopeus, avoimuus ja demokratia.

Edustaja Janet Chang toteaa, että kun Taiwan on nyt itse onnistunut tukahduttamaan epidemian, on se voinut keskittyä auttamaan ulkomaisia ystäviään.

– Pandemian hillintä ja päivittäinen yli 18 miljoonan kirurgisen suu-nenäsuojaimen tuotanto ovat antaneet Taiwanille tilaisuuden auttaa Suomea sekä muita maita taistelussa koronavirusta vastaan. Samalla esitän syvimmät osanottoni koronavirukseen menehtyneiden suomalaisten omaisille. Toivottavasti tämä lahjoitus antaa heille valoa sekä uskoa näinä vaikeina aikoina, hän toivoo.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajan sijainen Susanna Kisner (kesk.), on niin ikään erittäin kiitollinen lahjoituksesta.

– Tämä lahjoitus kertoo selkeästi, että tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä, luottamusta ja toimivia suhteita selvitäksemme koko maailman pysäyttäneestä pandemiasta, Kisner muistuttaa.