Taas uutta tutkimustietoa jokapäiväisen tavan isoista terveysriskeistä – Yksi havainto yllätti
Suolan riskit terveydelle tiedetään kohtuullisen hyvin. Tuore brittitutkimus kuitenkin vahvistaa, että aina suolaa ruokaansa lisäävät ovat suurentuneessa vaarassa sairastua krooniseen munuaistautiin.
Asiasta kertoo lääkäriseura Duodecim.
Tutkimuksessa seurattiin kahdentoista vuoden ajalta lähes 470 000 noin 56-vuotiaan britin terveystietoja. Seurannan aikana 22 000 osallistujaa sairastui krooniseen munuaistautiin.
Tutkimuksen alussa osallistujia pyydettiin arvioimaan, kuinka usein he lisäävät ruokaansa suolaa riippumatta siitä, kuinka paljon suolaa ruoassa on alun perin.
Aina suolaa ruokaansa lisäävät sairastuivat munuaistautiin 11 prosenttia todennäköisemmin kuin he, jotka lisäävät suolaa hyvin harvoin tai eivät koskaan. Myös yleensä suolaa lisäävät sairastuivat 7 prosenttia todennäköisemmin.
Yllättävää tutkimuksessa oli se, että yhteydet munuaistaudin ja runsaan suolan käytön välillä olivat heikompia, jos potilas oli lihava.
Tutkijat pitävät mahdollisena, että lihavuuden vaikutukset peittävät suolan munuaishaitat eikä yhteyttä siksi näkynyt tässä aineistossa.
Myös liikunnan harrastaminen vähensi munuaistaudin ja runsaan suolan käytön välistä yhteyttä. Se ei sinänsä ollut uutta, sillä liikunnan suotuisat vaikutukset tunnetaan hyvin.
Brittitutkimuksen tiedoilla on merkitystä suomalaisille, sillä suomalaiset saavat suolaa noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan.
Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin se on lisätty jo valmiiksi.
Duodecim muistuttaa, että suolan haittoja voi pienentää lisäämällä ruokavalioon kaliumia, mutta suolan vähentäminen on silti ensisijaista. Kaliumia on paljon muun muassa kasviksissa ja hedelmissä.