Syrjäseutujen autioituminen havahdutti STTK:n – järjestö toivoo kuntavaaliehdokkailta suoraa keskustelua

Kunnat

Ammattiliittojen keskusjärjestö STTK on huolissaan pitkään jatkuneesta kehityksestä, jossa syrjäisten seutujen väestö ikääntyy ja seudut autioituvat.

Järjestö toivoo kuntavaaleissa ehdokkailta suoraa ja realistista keskustelua oman kunnan kehittämisestä, hankkeista ja niiden rahoituksesta.

– Äänestäjällä on oltava ”kuluttajansuoja”, sillä katteettomat lupaukset purkautuvat pettymyksenä ja populismina, STTK:n hallitus korostaa.

Keskusjärjestö käsitteli kuntavaalitavoitteitaan maanantaina. Sen mukaan kunnan vetovoiman ydin on siinä, tarjoaako se perheille työtä, toimeentuloa, koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia, kohtuuhintaista asumista ja viihtyvyyttä.

– Elävä kunta on kaikkien ihanne, mutta se voi toteutua vain, jos elinvoimasta huolehditaan. 

STTK:n mukaan kuntien elinvoima on varmistettava elvyttävällä talouspolitiikalla, sillä koronaepidemia vaikuttaa kuntiin vielä pitkään. 

– Kannattavia työllistäviä toimia ovat esimerkiksi investoinnit väyläverkostoon ja julkiseen liikenteeseen sekä julkiseen rakentamiseen. Samanaikaisesti koronan myötä ennätyksellisiin mittoihin nousseen etätyön edellytyksiä on edelleen kehitettävä. Kuntien on huolehdittava digiloikan edellytysten jatkuvuudesta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo tiedotteessa.

Tämän hallituskauden merkittävä uudistus on oppivelvollisuusiän laajentaminen.

– Käytännön toteutus on kuntien vastuulla. Osaamisesta huolehtiminen on tärkein asia kuntien elinvoimaisen tulevaisuuden varmistamiseksi.