Suvi Mäkeläinen väistyy keskustanuorten puheenjohtajan paikalta: ”Kaksi vuotta on yhdelle ihmiselle sopiva aika”

Keskustanuoret

Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen ei aio pyrkiä jatkokaudelle järjestön ruorissa.

– Olen kesän miettinyt asioita ja harkinnut jatkoa. Tulin siihen tulokseen, että annan tilaa seuraavalle, Mäkeläinen sanoo.

Päätös ei ollut helppo, mutta tuntui lopulta oikealta. Päällimmäisenä syynä ovat hänen mukaansa pahasti kesken olevat yhteiskuntatieteiden opinnot Tampereen yliopistossa.

– Olen monta vuotta antanut opiskelija- ja nuorisopolitiikalle kaikkeni. Rajattujen opintoaikojen maailmassa on pakko keskittyä välillä opiskelemaan.

Toisaalta Mäkeläisen mielestä kaksi vuotta järjestön johdossa on yhdelle ihmiselle sopiva aika.

– Nyt on muiden vuoro.

Mäkeläinen kuvailee aikaansa keskustanuorten keulassa elämänsä parhaaksi ajaksi jo siksikin, että poliittinen tilanne on vaihdellut niin taajaan.

Mäkeläisen kauteen ovat mahtuneet kolmet vaalit ja siihen ehtii osua toinen keskustan puoluekokouskin. Keskusta on vaikuttanut ensin pääministeripuolueena ja nyt hallituksen kakkospuolueena.

– Jokainen päivä on ollut erilainen. Olen päässyt seuraamaan ja tekemään mielenkiintoisia asioita. Olen kiitollinen, että olen saanut olla tässä tehtävässä tällaisena aikana.

Päätavoitteena Mäkeläisellä on ollut kasvattaa keskustanuorten poliittista vaikutusvaltaa ja viedä sen agendaa eteenpäin.

Tässä hän kokee myös onnistuneensa, vaikka isossa järjestössä ja puolueessa suuret suunnanmuutokset tapahtuvatkin hitaasti.

– Meillä on paljon vaikutusvaltaa, jos vain osaamme sitä käyttää oikein, hän toteaa.

Suhdetta puolueeseen Mäkeläinen kuvaa luottamukselliseksi, vaikka välillä on otettu yhteenkin. Keskustanuorilla on hänen mukaansa puolueessa äärimmäisen tärkeä rooli.

– Nuorilla pitää olla rohkeutta kirittää puoluetta eteenpäin ja nostaa asioita esiin räväkälläkin tavalla. Toivon, että viestimme otetaan vakavasti.

Keskustelua pitää hänen mukaansa käydä myös puolueen sisällä ja keskustanuorten on tärkeää olla mukana kaikissa päätöksiä tekevissä pöydissä.

Puheenjohtaja seuraavalle kaudelle valitaan lokakuun lopussa, jolloin keskustanuoret kokoontuvat liittokokoukseen Savolinnaan.

Mäkeläisen mielestä nyt on hänelle sopiva hetki ilmoittaa väistymisestään, jotta asiasta kiinnostuneet pääsevät pohtimaan keskustanuorten puheenjohtajakisaan lähtemistä omalta kohdaltaan.

– Toivon, että tulee paljon ja monipuolisia ehdokkaita. Tässä tehtävässä tarvitaan ennen muuta rohkeutta ja uudistamisintoa. Järjestötoiminnan tavat on saatava vastaamaan sitä, mitä nykynuoret toivovat järjestötoiminnalta ja vaikuttamiselta. Myös poliittista viestintää voisimme tehdä paremmin.

Vaikka Mäkeläinen jättää keskustanuorten puheenjohtajan nuijan seuraavalle, vaikuttamistyö keskustassa ei lopu.

– En poistu mihinkään. Keskusta ja vaikuttaminen ovat minulle hyvin tärkeitä jatkossakin.