Suomi käänsi kelkkansa komission mukana – kannattaa yritysvastuun sääntöjen höllentämistä
Suomi kannattaa EU-komission ehdotuksia yritysten sääntelyn keventämiseksi, päätti eduskunnan suuri valiokunta perjantaina. Kyse on komission esittämistä höllennyksistä yritysten kestävyysraportointiin, yritysvastuudirektiiviin ja hiilirajamekanismiin.
Suuri valiokunta siis yhtyy kannassaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen kantaan.
Yritysvastuudirektiiviä ollaan lieventämässä esimerkiksi muuttamalla sitä, kuinka pitkälle toimitusketjuun yrityksen vastuu ulottuu. Jatkossa yritysten pitäisi tehdä haitallisten vaikutusten arvio käytännössä vain suorista liikekumppaneistaan. Lisäksi rajattaisiin esimerkiksi yritysten tiedonsaantioikeuksia.
Kestävyysraportointia puolestaan kevennettäisiin niin, että raportoinnin ulkopuolelle rajattaisiin alle tuhannen työntekijän yritykset. Suomessa raportointivelvollisten yritysten määrän on arvioitu laskevan noin 1 300 yrityksestä noin 130 yritykseen.
Sekä komission että Suomen kelkka näyttää kääntyneen nopeasti, sillä yritysvastuudirektiivi hyväksyttiin pitkien neuvottelujen jälkeen vasta vuosi sitten. Hallitus piti tuolloin sopua Suomen kannan mukaisena.
– Euroopan on pakko huolehtia omasta kilpailukyvystään, jotta Eurooppa voi olla muun muassa yritysvastuun osalta sellainen toivon majakka maailmalle, perustelee suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) valiokunnan kantaa STT:lle.
Autto sanoo siis, että jotta muu maailma haluaisi seurata Euroopan esimerkkiä, Euroopan täytyy olla taloudellisesti kilpailukykyinen.
Suuri valiokunta ilmaisi huoltaan siitä, että vastuullisesti toimivien suomalaisten yritysten mahdollisuus kilpailuetuun heikkenisi muutosten myötä.
Autto toteaa, että Suomessa on varmasti hoidettu vastuullisuusasioita EU:n sisälläkin keskimääräistä paremmin.
– Mutta Suomelle ei riitä se, että olemme tällainen apukoulun priimus. Meidänkin menestymisemme on kiinni siitä, että Eurooppa laajasti menestyy. Komissio on harkinnut niin, että viime vaalikaudella sääntelytaakka kasvoi liian suureksi ja nyt sitä on pakko purkaa, jotta Eurooppa on kilpailukykyinen meidän relevantteihin kilpailijatahoihin, kuten Yhdysvaltoihin ja Kiinaan verrattuna, Autto sanoo.
Oppositiopuolueet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto vastustivat muutoksia. Ne jättivät valiokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen.
Esimerkiksi vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä arvostelee hallitusta u-käännöksestä verrattuna vuoden takaiseen.
– Suomen kannan muutos on törkeää ilmasto-, ympäristö- ja vastuullisuustyön kannalta. Direktiivin vaikuttavuus romutetaan täysin, Kivelä sanoo tiedotteessa.
Kivelän mukaan yritysten toimitusketjujen suurimmat ympäristö- ja ihmisoikeusriskit sijaitsevat niiden alkupäässä, kuten kaakaoviljelmillä tai kuparikaivoksilla EU:n ulkopuolella.
Sääntelyn keventäminen on ollut yksi EU-komission tämän kauden päätavoitteista. Komission mukaan muutokset ovat tarpeellisia, koska yritysten raportointivelvoitteet on koettu liian suureksi taakaksi ja osin suhteettomiksi.