"Suomi joutuisi automaattisesti osaksi kaikkia niitä kymmeniä jännitekohtia, joita Venäjän rajoilla on" – Juha Kuisman mukaan Nato-jäsenyys toisi turvattomuutta

Politiikka

Keskustataustainen tietokirjailija Juha Kuisma katsoo, että Nato-jäsenyys ei toisi Suomelle turvallisuutta, vaan pysyvää turvattomuutta.

Se toisi jännitteet Suomen ja Venäjän rajalle ja Suomen oma puolustus sidottaisiin Naton puolustussuunnitelman alle, Kuisma kirjoittaa Suomenmaan mielipideosastolla.

– Naton tutkajärjestelmiä ja asejärjestelmiä ohjuksineen tulisi Suomeen. Venäjä vahvistaisi sotilaallisen läsnäolonsa rajan takana moninkertaiseksi. Naton jäsenenä Suomi joutui ottamaan vastuuta/vastuun Viron ilmapuolustuksesta.

Kuisman mukaan tämä veisi Suomen myös osaksi yliherkkää Kaliningradin kysymystä.

– Naton yhteinen puolustusvelvoite tarkoittaa, että Suomi joutuisi automaattisesti osaksi kaikkia niitä kymmeniä jännitekohtia, joita Venäjän rajoilla on. Siis osapuoleksi kriiseihin, joiden syntyyn Suomella ei olisi osaa eikä arpaa.

– Kun yhteistä rajaa on 1300 kilometriä, olisi ihme, jos Venäjän jotkut vastatoimet eivät kohdistuisi Suomeen.

Kuisman mukaan Venäjällä ei ole tällä hetkellä mitään syytä horjuttaa Suomen ja Ruotsin nykyistä linjaa.

– Suomi ja Ruotsi ylläpitävät nykypolitiikallaan Pohjolan ja Itämeren vakautta. Suomen raja on oikeastaan ainoa Venäjän rajoista, jolla ei ole ongelmia.

Kuisma toteaa, että Nato-jäsenyyden myötä Suomeen pitäisi luoda valmiusjoukoksi palkkasotilasosasto Naton operaatioita varten.

– Venäjällä kansan mielipide kääntyisi Suomea vastaan ja tarjoaisi tuleville Putinin jälkeisille poliitikoille yhden askelman valtaan. USA:ssa taas Trumpin ja hänen hengenheimolaistensa valtaanpääsy sekoittaisi Naton johdon ja voisi johtaa etupiiridiileihin, joissa Suomi olisi kauppatavaraa.