Suomen Pankin Olli Rehn Iltalehdelle: Tämän takia eurokriisin opit talouskurista on heitetty romukoppaan

Talous

Euroalueen velkakriisin aikaan Euroopassa vannottiin tiukan talouspolitiikan nimeen, mutta nyt EU:n jäsenmaat ovat hyväksymässä 750 miljardin euron elpymispakettia koronan runtelemien talouksien nostamiseksi takaisin jalkeille.

Myös kansalliset elvytystoimet ovat paisuttaneet budjetteja eri puolilla unionia.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan on olemassa kaksi syytä siihen, miksi tarkan taloudenpidon periaatteista on päätetty lipsua.

– Koronakriisin luonne on erilainen. Eurokriisi oli seurausta hyvin isoista makrotalouden epätasapainoista, jotka ajoivat eräät Euroopan maat, kuten Kreikan, maksukyvyttömyyteen, tai lähelle maksukyvyttömyyttä, kuten Irlannin, Portugalin, Espanjan ja Italian, Rehn sanoo Iltalehden haastattelussa.

– Tällä kertaa on kyse talouden ulkopuolisesta terveysseikoista lähteneestä kriisistä. Se on myös luonut aiempaa paremmat edellytykset sille, että voidaan tehdä yhdessä hyvin voimakkaita vastatoimia, vaikka tiedostetaan, että velkaantuminen syvenee.

Eurokriisissä Rehn opittiin tuntemaan EU:n talous- ja raha-asioista vastanneena komissaarina tiukan talouskurin puolestapuhujana.

Nyt Rehn arvioi, että rahapolitiikkaa koskeva talouspoliittinen ajattelu on kehittynyt.

– Jos katsotaan reilun kymmenen vuoden takaista tilannetta, silloin EKP:n filosofia oli hyvin erilainen, kuin nyt kun EKP on muuttunut pelkästä vakauskulttuurin ankkurista aktiiviseksi ja aloitteelliseksi toimijaksi.

Suomen Pankin pääjohtaja sanoo, että eurokriisin talouskuri omaksuttiin Saksan Bundesbankista.

– Eurokriisin aikana rahapolitiikka oli tiukkaa, jolloin finanssipolitiikassa ei ollut liikkumavaraa. Tämä kokonaisuus johti kaksoistaantumaan ja sitä kautta aika mittaviin sosiaalisiin vaurioihin.

Rehn kokee, että virheistä on otettu opiksi. Koronakriisiin onkin vastattu voimakkaan keynesiläisesti.

Se on tarkoittanut julkisen kulutuksen ja rahapolitiikan elvytystä, kun yksityinen kulutus ja investoinnit ovat hyytyneet.