Suomalaiset uskovat kehitysavun helpottavan pakolaiskriisiä
Kehitysapuleikkauksia kannattavien suomalaisten määrä on pienentynyt viime vuodesta, kertoo ulkoministeriön teettämä kysely. Syynä saattaa olla se, että 80 prosenttia suomalaisista uskoo kehitysavun vähentävän pakolaisten määrää.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) piti tiistain tiedotustilaisuudessa pakolaiskriisiä pääselityksenä suomalaisten leikkaushalujen vähentymiseen.
– Jos pystymme nostamaan Pohjois-Afrikkaa ja Lähi-itää jaloilleen, ihmisten tarve lähteä pakotettuna liikkeelle vähenee.
Kehitysavun leikkaamista toivoi tänä vuonna 18 prosenttia suomalaisista, kun osuus viime vuonna oli 26 prosenttia. Tänä vuonna eniten leikkauksia kannattavat kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat.
Ulkoministeriön kyselyssä kehitysapuun suhtautuvat kriittisimmin perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kannattajat. Myönteisimmin suhtautuvat RKP:n ja vihreiden kannattajat.
Kehitysapua pitää tärkeänä 84 prosenttia suomalaisista. Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikkien puolueiden kannattajista yli 75 prosenttia vastasi pitävänsä kehitysapua melko tai erittäin tärkeänä.
Mykkäsen mukaan kehitysapua painotetaan tulevaisuudessa kohti investointeja ja yritysyhteistyötä. Samalla luodaan avunsaajamaille edellytyksiä osallistua maailmankauppaan.
Kehitysapua halutaan myös suunnata niin, että suomalaisille yrityksille syntyy liiketoimintamahdollisuuksia.
– En näe tätä ristiriitaisena sen kanssa, että pyritään lievittämään köyhien maiden hätää.
Avun rakenteellinen muutos näkyy siinä, että varsinaiseen kehitysyhteistyöhön tarkoitettujen menojen osuus on leikkauksien myötä pienentynyt.
Samalla muiden menojen kuten kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin osuus kehitysapumenoista kasvaa.
Tänä vuonna valtion talousarvion mukaiset kehitysyhteistyömenot ovat 818 miljoonaa euroa.
– Koen että tällä summalla voidaan tehdä paljon. On tärkeää katsoa, miten sitä voidaan käyttää entistä tehokkaammin ja pitkäjänteisemmin, Mykkänen sanoo.