Suomalaisen maakotkan muuttomatka päättyi salametsästäjän hauliin Ukrainassa – Klasu oli BirdLifen satelliittilintu

Luonto

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLifen satelliittikotkahankkeen tutkimuslintu, kuusamolainen maakotka löytyi joulukuun puolivälissä ammuttuna Ukrainasta.

Kuollut lintu löytyi Ukrainan BirdLifen avulla signaalin osoittamasta paikasta, ja röntgenkuva paljasti kuolinsyyksi salametsästäjän aseesta peräisin olevan haulin, järjestö kertoo tiedotteessa.

Viime kesänä Etelä-Kuusamosta löytyneessä pesässä varttunut maakotkan poikanen rengastettiin ja varustettiin BirdLifen keräämin lahjoitusvaroin satelliittilähettimellä, jotta sen muuttomatkaa voitaisiin seurata.

Koiraspoikanen nimettiin Klasuksi.

Syyskuun lopussa Klasu lähti muuttomatkalle. Lokakuun puolivälissä se oli ehtinyt jo Novgorodin eteläpuolelle ja loka–marraskuun vaihteessa Venäjän ja Ukrainan rajaseudulle, noin 1 500 kilometrin päähän synnyinpaikastaan.

Rengaslöytöjen perusteella nuoret maakotkat ovat tavallisesti lokakuussa vielä Suomessa tai lähialueilla.

Marraskuussa Klasun päivämatkat lyhenivät ja se näytti asettuvan talvehtimaan Kiovan eteläpuolelle pienten metsäsaarekkeiden kirjomille peltolakeuksille.

Nuoret maakotkat talvehtivat pääosin itäisessä Euroopassa, etenkin Valko-Venäjällä ja Ukrainassa. Osa muuttaa talveksi Ruotsiin ja osa talvehtii eteläisessä Suomessa esimerkiksi haaskaruokintojen turvin. Vanhemmat ikäluokat pysyttelevät lähempänä pesimäalueitaan.

Joulukuun alussa Klasun paikannukset tulivat jatkuvasti samasta pisteestä ja lähettimen lämpötila laski, mikä viittasi lähettimen pudonneen tai linnun kuolleen.

BirdLifen mukaan laiton tappaminen on merkittävimpiä petolintuja uhkaavia tekijöitä niiden muuttomatkan varrella ja talvehtimisalueilla.

Tunnettuja vaaranpaikkoja ovat esimerkiksi Malta, Sisilia ja Libanon. Myös maakotkien rengaslöydöt kertovat lukuisten lintujen tulleen tapetuksi etenkin Venäjällä ja Valko-Venäjällä – menneinä vuosikymmeninä myös Suomessa.

Nuoruusvuosien muuttomatkoista selvinneet maakotkat voivat elää hyvin vanhoiksi. Vanhin pesäpoikasena Suomessa rengastettu maakotka ehti elää yli 34 vuotta.

BirdLifen satelliittilähettimellä on varustettu myös Jykäksi nimetty aikuinen merikotka. Se on juuri palannut Suomeen talvehtimisalueeltaan Ruotsista. Jykän vaiheita voi seurata BirdLifen verkkosivuilla.