Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja: Merkittävä kolaus

Venäjän puskurit kestävät jonkin aikaa, mutta eivät loputtomiin, Jaana Rekolainen arvioi
Venäjän-kauppa

Ukrainan sodasta johtuvalla pakotepolitiikalla tulee olemaan merkittävä kolaus Suomenkin Venäjän-kaupalle, Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen toteaa.

– Se nähdään toisaalta sitä kautta, millaisia pakotteet ovat. Vielä ei tiedetä, millaisia pakotteita on luvassa, mutta tiedetään, että ne tulevat olemaan paljon voimakkaampia kuin tuo ensimmäinen pakotepaketti.

– Sekin vaikuttaa, millä tavalla Venäjän sotatoimet Ukrainassa jatkuvat ja millaisia käänteitä ne saavat, Rekolainen kertoo Suomenmaalle.

Oli miten oli, toimitusjohtajan mielestä on selvää, että kolaus sekä Venäjän-kaupalle, markkinoille että Venäjän imagolle tulee olemaan merkittävä.

Yrityskentältä on tullut kauppakamarille huolestunutta viestiä.

– Tietoa tarvitaan paljon. Meiltä kysytään paljon nimenomaan pakotteista, niiden vaikutuksista, ja ennusteita siitä, millaisia uusia pakotteita on tulossa. Kysytään, millaista liiketoimintaa, kauppaa ja vientiä on ylipäätään mahdollista jatkaa, toimitusjohtaja Rekolainen avaa.

– Mutta tässä vaiheessa esimerkiksi EU-pakotteista on varsin vähän tietoa. Tänään iltapäivällä ollaan viisaampia niiden osalta.

Venäjä kestää puskuriensa avulla jonkin aikaa, mutta nekään eivät kestä loputtomasti, Rekolainen toteaa.

– Venäjä on välittänyt viestiä, että pakotteisiin on totuttu, ja ne eivät vaikuta, mutta kyllä ne tulevat vaikuttamaan. Riippuen siitäkin, millaisia ne tulevat olemaan.

– Kyllä Venäjä liiketoimintaympäristönä, sijoituskohteena ja kauppakumppanina on nyt saanut valitettavan kolauksen maineeseensa, Rekolainen päättää.