Stubb vetosi puheessaan joukkuehenkeen ja reiluun peliin – "Politiikka ei ole yksilölaji"

Puoluevaltuustoväki kahta mieltä kipuilusta
Kokoomus

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vetosi joukkuehenkeen ja reiluun peliin viimeisessä puheessaan nykyiselle puoluevaltuustolle lauantaina. Hän painotti lojaalisuutta ja luottamusta ja varoitti ketään sooloilemasta.

– Me ei haukuta vastustajaa, me ei haukuta omia. Kokoomuksen on oltava joukkue, joka pelaa yhteisen suunnitelman mukaan, tukee, kannustaa, jaksaa uskoa vaikeina hetkinä, ylittää itsensä, Stubb sanoi.

Lopullinen vastuu on aina puheenjohtajalla.

Alexander Stubb

Puheen jälkeen Stubb kertoi medialle aistineensa kentällä lähinnä hämmennystä siitä, mitä puolueessa nyt tapahtuu.

– Jos ruvetaan pelaamaan toiseen maaliin, jos ruvetaan kritisoimaan toinen toisiamme kesken pelin, aiheuttamaan hämminkiä tai sekaannusta, niin silloin joukkue ei toimi hyvin. Lopullinen vastuu on aina puheenjohtajalla, joukkue pitää saada lietsottua kovaan kuntoon.

Stubb kävi puheessaan läpi kokoomuksen saavutuksia, ja otti myös Nato-jäsenyyden puolesta jälleen hyvin vahvasti kantaa.

– Jos kysymys esitetään, veisikö kokoomus yksin hallitusvastuussa Suomen Natoon, niin kyllä veisi.

Kokoomuksen puoluevaltuustoväestä osa yhtyy Jan Vapaavuoren kritiikkiin, osa ei väitteitä puolueen kipuilusta tunnista. Kokoomusvaikuttaja Vapaavuori luonnehti Helsingin Sanomissa puolueen tilaa sekavaksi ja epäyhtenäiseksi.

Lauantaina pienellä otoksella Vapaavuoren näkemykselle löytyi sekä kannattajia että vastustajia puoluevaltuuston kokouksessa paikalla olleiden noin 50 valtuutetun joukosta.

– Hän tuntee aika hyvin meidän tilanteen. Itsekin olen näin kokenut, sanoi Tapani Ala-Reinikka Uudeltamaalta.

Ala-Reinikan mielestä puolueelta puuttuu selkeä linja.

– Täytyisi katsoa etukäteen kun tehdään joku linjanveto, että se myös on sellainen, joka voidaan toteuttaa.

Syy ei hänen mielestään ole puheenjohtaja Alexander Stubbin.

– Tämä on ollut koko ajan vähän sellaista, ettei ole linjakkuutta ollut. Mutta onhan tämä aika erikoinen tilanne, että puheenjohtajaa ollaan vaihtamassa kahden vuoden jälkeen.

Tämä on ollut koko ajan vähän sellaista, ettei ole linjakkuutta ollut.

Tapani Ala-Reinikka

Myös Vesa Pajula Vantaalta näki Vapaavuoren sanoissa totuuden siemenen.

– Kentällä tuntuu, että mahdollisuus vaikuttaa puolueen suuntaan on heikko. Ehkä puolueessa on tällä hetkellä enemmän itsenäisiä vahvoja toimijoita kuin yksi selkeä suunta, mihin mennään.

Pajula kertoi uskovansa, että Petteri Orpo voittaa puheenjohtajakisan, vaikkei oma kanta vielä selvä olekaan.

– Luulen, että ihmiset äänestävät sen perusteella, kenen he uskovat parhaiten saavan puolueen tilanteen rauhoittumaan ja homman uudelleen haltuun.

Savonlinnalainen Sampsa Kokko sanoi puolestaan, että kentällä ei ole sellaista kipuilua tai sekavuutta aistittu kuin puolueen kärkihenkilöt ja eduskuntaryhmän toiminta antavat ymmärtää.

Hän uskoo, että äänestäjät ja jäsenet yllättyivät, miten nopeasti moni eduskuntaryhmästä hylkäsi tuen Stubbille ja lähti julkisesti kilpailijan taakse.

Ennen omaa päätöstään Kokko odottaa, millaisia linjauksia Orpo tekee.

Pirjo Kemppi-Virtanen Tapiolan kokoomuksesta painotti puolueeseen mahtuneen aina erilaisia näkemyksiä. Keskustelu päämääristä on hänen mielestään vain virkistävää.