Stubb Trumpin Gaza-puheista: Suomi tukee kansainvälistä oikeutta, YK:ta ja kahden valtion mallia
Suomi tukee Gazan kysymyksen osalta kansainvälistä oikeutta, YK:ta ja kahden valtion mallia, linjaa presidentti Alexander Stubb.
Stubb kommentoi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tuoreita Gaza-lausuntoja valtiopäivien avajaisten yhteydessä pitämässään tiedotustilaisuudessa. Stubbin mukaan viime kädessä ratkaisu Gazasta on osapuolten väliltä sovittu sopimus, eli Israelin ja Palestiinan.
– Suomen tulokulma on hyvinkin selkeä, me tuemme aina kansainvälistä oikeutta ja näissä yksityisissä kysymyksissä se perustuu aina kolmeen pilariin, joista ensimmäinen on itsenäisyys, toinen on itsemääräämisoikeus ja kolmas on alueellinen koskemattomuus, presidentti totesi.
Tanskan Grönlanti-pulmien osalta Stubbin mukaan on ilman selvää, että Suomi tukee Tanskaa.
– Me tuemme Tanskan itsenäisyyttä, alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia. On olemassa universaalit periaatteet, jotka koskettavat kansallisvaltiota ja kansallisvaltion toimintaa, Stubb painotti.
Diplomatiassa on Stubbin mukaan oikeastaan kaksi tapaa toimia, ensinnäkin julkisuusdiplomatia Tanskan toimesta ja Euroopan Unionin johdolla.
– Ja toinen on taustalla tapahtuva diplomatia. Ja näissä tullaan ilman muuta käymään keskustelua.
Stubbin mukaan Yhdysvallat ei enää tukeudu samalla tavalla monenkeskiseen yhteistyöhön, kuin toivottavaa olisi.
– Yhdysvaltojen politiikka on tällä hetkellä hyvin transaktionaalista. Silloin meidän on totta kai oltava uskollisia omille arvoillemme, pitää niistä kiinni. Ja samalla hakea sitten erilaisia yhteistyön muotoja Yhdysvaltojen kanssa.
Stubbin mukaan nyt eletään epävarmuuden aikakautta, mikä pitää tosiasiana tunnustaa.
– Terveen järjen käyttö on nyt sallittua, millä tavalla me saamme tilanteen rauhoitettua ja millä tavalla me saamme Yhdysvallat käännytettyä kohti kansainvälistä yhteistyötä uudemman kerran. Se on meidän tavoitteemme.
Stubbilta kysyttiin myös, onko Suomi suomettumassa suhteessaan Yhdysvaltoihin kuten Neuvostoliittoon aikanaan. Presidentti vastasi, että hänen mielestään Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton vertaaminen osoittaa “tiettyä historiattomuutta”.
– Täytyy muistaa, että Neuvostoliitto oli kommunistinen, autoritäärinen sortovalta. Imperialistinen valtio, joka otti hoteisiinsa Keski- ja Itä-Euroopan.
Stubbin mukaan Neuvostoliitto oli valtio, jota vastaan Suomi taisteli talvisodassa ja jatkosodassa ja jonka seurauksena Suomi menetti 10 prosenttia maa-alueistaan ja käytännössä suvereniteettinsa.
– Eli pidän näiden kahden vertaamista tässä historiallisessa tilanteessa aika monimutkaisena. Mutta hyvänä pidän sitä, että Suomi ei enää ole suomettunut maa ja tämän tyyppisiä kysymyksiä saa vapaasti esittää, hän muotoili.