Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun

Saneerausmenettely ei koske Lindexiä ja tavarataloja Baltiassa
Talous

Tavarataloketju Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen. Hakemus asiasta on jätetty tänään Helsingin käräjäoikeudelle.

– Koronavirusepidemian kanssa kävi niin, että epidemia vähensi meidän asiakasmääriämme hyvin nopeasti, kertoo Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia STT:lle.

Hänen mukaansa Stockmannin ja yhtiön omistaman vaateketju Lindexin verkkokauppa on kasvanut voimakkaasti. Se ei kuitenkaan ole riittänyt peittämään myynnin menetyksiä tavarataloissa. Hän ei tarkenna, kuinka paljon myynti on supistunut.

Asiakasmäärien ja kassavirran voimakas lasku on johtanut siihen, että yhtiön kassavarat ovat ehtyneet.

– Yrityssaneerausmenettelyllä katsomme, että meillä on sellaiset rahavarat, että pohjalla oleva liiketoiminta voidaan tervehdyttää, Ratia arvioi.

Yrityssaneerauksessa Stockmannin velat jäädytetään.

– Totta kai tämä edellyttää keskipitkällä aikavälillä rahoitusjärjestelyjä, se on selvää, Ratia sanoo.

Ratian mukaan on vielä liian aikaista arvioida, suljetaanko tavarataloja yrityssaneerauksen seurauksena. Se riippuu saneerausohjelman sisällöstä. Muutoksia tavaratalojen suhteen varmaankin tulee, hän ennakoi.

– Sitten kun saneerausohjelma on hyväksytty ja sen sisältö kokonaisuudessaan, sitten tähän voidaan palata, hän kertoo.

Saneerausmenettely ei koske Lindexiä ja tavarataloja Baltiassa.

Stockmann on keskustellut pankkisyndikaattinsa ja eräiden muiden suurien velkojien kanssa. Ratian mukaan viidennes yhtiön tunnetuista velkojista suhtautuu alustavasti myönteisesti yrityssaneeraushakemuksen jättämiseen.

Talousvaikeuksista pitkään kärsinyt Stockmann aloitti vuonna 2019 mittavan uudistusohjelman. Sen myötä yhtiön oikaistu liiketulos nousi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja yhtiö arvioi alun perin konsernin liikevoiton kasvavan selvästi myös kuluvana vuonna.

– Keväällä 2019 tehdyt strategiset valinnat ovat osoittautuneet oikeiksi, ja konsernin liiketoiminta on kehittynyt niin vuonna 2019 kuin tammi‒helmikuussa 2020 tavoitellulla tavalla.

Maaliskuun puolivälissä Stockmann joutui kuitenkin monen muun yhtiön tavoin antamaan tulosvaroituksen koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi. Yhtiö kertoo nyt, että se julkaisee uuden tulosennusteen, kun markkinanäkymät ovat selkeämmät.

Stockmann tulee kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen päättämään yrityssaneeraushakemuksen jatkamisesta myöhempänä erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Yhtiö kutsuu varsinaisen yhtiökokouksen koolle erikseen myöhemmin.