STM esittää rokotusten laajentamista 12–15-vuotiaisiin maanantaista lähtien – Uusia tartuntoja 752

Koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on ensimmäisen annoksen jälkeen 80 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia, kertoo THL.
Koronavirus

Kaikki koronavirustartunnat yksittäisiä tartuntoja lukuun ottamatta ovat Suomessa niin sanottua deltamuunnosta, totesi ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotustilaisuudessa tänään. Hän sanoi myös, että Suomessa raportoidaan tänään 752 uutta koronatartuntaa.

Hänen mukaansa briteistä saatujen tietojen mukaan koronarokotteiden suojateho deltamuunnoksen aiheuttamaa oireista infektiota vastaan on ensimmäisen annoksen jälkeen 35 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 79 prosenttia. Aineistossa on mukana sekä adenovirusvektorirokotteita että mrna-rokotteita.

Koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on tätä parempi, THL:n mukaan ensimmäisen annoksen jälkeen 80 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila avasi tiedotustilaisuudessa myös sitä, mitä asioita maan hallitus saa tänään pöydälleen. Varhilan mukaan STM esittää, että koronarokotukset laajennetaan koskemaan kaikkia 12–15-vuotiaita. Asetusmuutos tulisi voimaan ensi maanantaina.

–  Järjestämisvastuussa ovat kunnat, jotka itse päättävät järjestetäänkö rokotukset massarokotuspisteellä vai kouluterveydenhuollossa.

Lisäksi tapetilla on ravintolarajoituksien kiristäminen sekä kiihtymis- että leviämisvaiheen alueilla ja päivitykset matalan riskin maaluetteloon.

Uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana, tiedottaa STM.

STM:n mukaan viime viikolla uusia tapauksia todettiin yhteensä 4  574, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 2  925. Ministeriön mukaan yli kolmasosa kaikista tartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla.

Ulkomailta tuotujen tartuntojen osuus oli viime viikolla noin 6 prosenttia. Karanteeniin asetettiin 8  304 henkilöä.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan epidemia kasvaa nyt käytännössä koko maassa. Tartuntojen lähteenä ovat hänen mukaansa korostuneet nyt sosiaaliset kontaktit, toinen samassa taloudessa asuva henkilö, ravintolat ja yksityistilaisuudet.