Sote-valiokunnan keskustalaisjäsen Pekka Puska: Sote kaatui opposition vastustukseen ja kokoomuksen valinnanvapausmalliin

Puska harmittelee, että poliittinen sotekiistely tulee leimaamaan myös seuraavaa eduskuntakautta
Politiikka

Pitkään valmisteltu ja tarpeellinen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus kaatui taas kerran. Tällä kerralla opposition vastustukseen ja kokoomuksen esittämään valinnanvapausmalliin, keskustan helsinkiläinen kansanedustaja Pekka Puska lausuu.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Puska kertoo, että opposition vastustus merkitsi valiokunnassa huomattavaa käsittelyn jarrutusta. Kokoomuksen ajama valinnanvapausmalli olisi Puskan mielestä tuonut lisää kapasiteettia peruspalveluihin, mutta samalla se olisi huomattavasti haitannut integraatiota, lisännyt byrokratiaa ja se myös toi valtiosääntöoikeudellisia hankaluuksia.

– Uudistuksen kaatuminen on suuri vahinko, kun palvelujärjestelmämme uudistamisen tarpeesta on oltu niin pitkään yksimielisiä. Yksimielisyys on koskenut myös uudistuksen perusperiaatteita. Onkin todennäköistä, että ilman niin sanottua valinnanvapausosaa, eli yksityisten sote-keskusten tuomista mukaan, uudistus olisi nyt toteutettu.

Uudistuksen siirtyminen seuraavan hallituksen ja eduskunnan vastuulle tuo monia ongelmia, Puska huomauttaa.

– Seuraavaa kautta leimaa taas poliittinen kiistely isosta sotesta. Ja samaan aikaan pitäisi valmistella muita suuren luokan uudistuksia, kuten sosiaaliturvan kokonaisuudistus ja perhevapaauudistus. Puhumattakaan siitä, että palvelujärjestelmän jälkeen pitäisi päästä taas muihin kansanterveydellisiin uudistuksiin.