Sipilä toteutti tulos tai ulos -lupauksensa – "Politiikassa on kannettava vastuu sanoista ja teoista, ja myös tekemättä jättämisestä"

Ratkaisuni eron suhteen olisi ollut sama, vaikka eduskuntavaaleihin olisi lyhyempi tai pidempi aika jäljellä, hän korosti
Politiikka

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo kuunnelleensa tarkkaan sisäistä ääntään päätöksessään hajottaa hallitus. Hän muistuttaa luvanneensa, että hänen hallituksensa toimii tulos tai ulos -periaatteella.

– Olen periaatteen mies, politiikassa on kannettava vastuu. Se on vastuuta sanoista ja teoista, ja myös tekemättä jäämisestä, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa Kesärannassa.

– Johtopäätökseni on, että hallitukseni on jätettävä eronpyyntö, sen olen juuri äsken tehnyt tasavallan presidentille. Kannan oman vastuuni.

Sipilän hallitus jatkaa nyt toimitusministeristönä.

– Ratkaisuni eron suhteen olisi ollut sama, vaikka eduskuntavaaleihin olisi lyhyempi tai pidempi aika jäljellä, hän korosti.

Sote-uudistuksen kaatuminen oli valtava pettymys, Sipilä sanoi.

– Eduskunnasta viime päivinä saamani tilannekuva velvottaa minut tekemään johtopäätäkset siitä, onko hallituksen merkittävimmällä uudistuksella edellytyksiä edetä vielä tämän jäljellä olevan eduskuntakauden aikana.

– Edellytyksiä ei ole, se on minulle valtava pettymys.

Sipilän mukaan hallitus ja ministeriöt ovat pyrkineet kaikin tavoin tukemaan lakien etenemistä eduskunnassa.

– Jälleen perustuslain tulkinnasta johtuvat seikat näyttivät tulleen eduskuntatyössä esteeksi. Aikaa uusien esitysten tekemiselle tai ratkaisujen hiomiselle ei enää ole.

Sipilä sanoi tulleensa politiikkaan etsimään ratkaisuja ja laittamaan Suomea kuntoon. Sipilä totesi, että 80 prosenttia hallituksen työlistasta ja tavoitteista saatiin päätökseen, mutta yksi viidestä tärkeimmästä ei tullut valmiiksi.

– Monessa hallitukseni on onnistunut, ennen kaikkea saamaan suomalaisille töitä ja taittamaan valtion holtittoman velkaantumisen. Mutta sote- ja maakuntauudistus on ollut tehtävälistamme yksi keskeinen tavoite.