Sixten Korkman A-studiossa: Hallituksen kannattaisi hyödyntää vahvaa asemaansa velkaantumisen hillinnässä

Valtionvelka

Hallituksen kannattaisi hyödyntää suosiotaan ja vahvaa asemaansa velkaantumisen hillitsemiseen, opastaa taloustieteilijä Sixten Korkman.

Korkman huomautti maanantai-illan A-studiossa, että hallituksen kannattaisi tarttua asiassa toimeen, vaikkei näillä korkotasoilla sinänsä kiirettä vielä olekaan.

– Tällä hallituksellahan on tavattoman vahva asema, se on suosittu ja puheenjohtajat ovat kaikki vahvoilla omissa puolueissaan. Matti Vanhanen on valtiovarainministeri, hän ei ole puheenjohtaja, mutta hänellä on muista syistä vahva asema.

Korkmanin mukaan hallituksella olisi siksi mahdollisuus tehdä jopa ikäviä päätöksiä ja ”kipupakettia”, jota tilanne kyllä vaatii, vaikka toimet toteutuisivat vasta myöhemmin.

A-Studiossa valtion velkaantumista pohtivat Korkmanin lisäksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas. SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas ja Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen.

Korkman löysi velkakeskustelun taustalta hieman harhaanjohtavan analogian. Korkman huomautti, että kotitalous yleensä maksaa velkansa pois ennen siirtymistään hautaan, koska ei halua jättää rasitetta seuraaville perinnönsaajille.

Korkmanin mukaan kansakunnan elinajanodote on kuitenkin ikuinen. Valtio ei maksa velkojaan pois aidossa mielessä vaan korvaa vanhan velan uudella.

– Ja siinä ei ole mitään ongelmaa niin kauan kuin velan suhde bruttokansantuotteeseen nähden pysyy siedettävänä niin kuin Suomessa, jossa se on aivan kohtuullisella tasolla kansainvälisesti katsoen.

Puttonen huomautti Korkmanille, ettei kuitenkaan pidä ajatella niin, ettei kotitalouksien ja valtion velkaantumista saisi verrata ollenkaan.

– Ne on ihan samoja euroja perheillä kuin valtiolla.

Puttosen mukaan valtio on toki ikuinen ja voi ottaa lisää velkaa jatkuvasti, kunhan sen kansantalous kasvaa uuden velan kustannuksia nopeammin.

Kun velka on tuntuvasti kasvanut, syntyvyys romahtanut ja Suomi on osa eurotaloutta ilman omaa keskuspankkia, kotitalouteen rinnastettavia lainalaisuuksia on Puttosen mukaan kuitenkin enemmän kuin ennen.

– Sellainen puhe, että antaa velan vaan kasvaa, on epäisänmaallista.

Puttosen mukaan maan taloudellinen itsenäisyys menee, kun kriittinen piste ylittyy. Kreikalle kävi näin vuonna 2012, hän muistutti.