Sipilä: Poliittisista lakoista keskusteltava seuraavan hallitusohjelman yhteydessä
Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk.) mukaan poliittisista lakoista on keskusteltava seuraavan hallituksen hallitusohjelman laatimisen yhteydessä.
Sipilä muistutti SAK:n eduskuntapuolueiden puheenjohtajille järjestämässä keskustelutilaisuudessa, että muissa Pohjoismaissa on rajoitettu poliittista lakkoilua ja Saksassa se on kokonaan kielletty.
– Tästä pitää käydä asiallinen ja rauhallinen keskustelu seuraavan hallitusohjelman yhteydessä. Itse pidän sitä erikoisena että Suomessa on rajoittamaton oikeus kun naapureissa sitä on rajoitettu, Sipilä sanoi.
– Minusta pitää olla oikeus osoittaa mieltä ja pitää olla oikeus poliittisiin lakkoihin, mutta meidän pitää miettiä olisiko tämä pohjoismainen malli sopiva Suomelle, pääministeri jatkoi.
Poliittiset lakot nousivat keskustelun kohteeksi aiemmin syksyllä kun ammattiyhdistysliike protestoi poliittisilla lakoilla pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämishanketta vastaan.
Vasemmistopuolueiden johtajat suhtautuivat torjuvasti aikeisiin rajoittaa oikeutta poliittisiin lakkoihin.
– Suomi ei ole erityisen lakkoherkkä maa, jos vertaa esimerkiksi Tanskaan. Me emme ole sellaisessa tilanteessa, jossa olisi tarvetta lähteä rajoittamaan työntekijöiden perusoikeuksia tai mielipiteenvapautta, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi.
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan viime aikojen poliittiset työtaistelut juontavat juurensa siihen, että hallitus ei ole neuvotellut asioista kolmikantaisesti työmarkkinajärjestöjen kanssa, mikä on johtanut tilanteen kärjistymiseen.
– Yhteiskunnassa kaikilla pitää olla oikeus osoittaa mieltänsä politiikan suunnasta, Rinne sanoi ja sai aplodit SAK:laiselta keskusteluyleisöltä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja sinisten puheenjohtaja Sampo Terho eivät olleet kieltämässä poliittisia lakkoja, mutta korostivat, että oikeutta poliittisiin lakkoihin pitää käyttää harkiten.
Orpo toivoi työmarkkinajärjestöiltä ratkaisuja työrauhan parantamiseksi.
– Lakon pitää kohdistua siihen asiaan, jonka vuoksi lakkoon mennään, eikä laajemmin poliittiseen keskusteluun, Orpo painotti.
– Silloin kun poliittiset lakot ovat puoluepoliittisia, ne ovat hyvin vastenmielisiä, Terho puolestaan sanoi.
Juttua täydennetty kello 17.45.