Savustuksen voi hoitaa monenlaisilla kotikonsteilla – näitä vaarallisia tee se itse -viritelmiä kannattaa ehdottomasti vältellä
Itse viritetyt kylmäsavustimet ovat aiheuttaneet jälleen runsaasti tulipaloja ja palovahinkoja.
Vakuutusyhtiöiden ja pelastuslaitoksen tietoon on tullut useita suurpaloja, joiden syttymissyyksi paljastui palontutkinnassa vanhaan kodinkoneeseen viritetty savustin. Tyypillisesti sähkökäyttöinen tai muuten lämpiävä savunkehitin oli asennettu vanhaan jääkaappiin.
Asiantuntijat varoittavatkin noudattamassa verkossa liikkuvia vinkkejä, sillä vanhan kodinkoneen käyttäminen savustamiseen voi olla hyvin vaarallista.
Projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttäsen pelkästään LähiTapiola korvasi muutamina edeltävinä vuosina useamman miljoonan euron edestä itse viritetyistä savustimista alkunsa saaneita rakennuspaloja. Sitten ilmiö kuitenkin laantui.
– Viimeisen runsaan puolen vuoden aikana vahinkotarkastajamme ovat kuitenkin käsitelleet niitä taas viisi, ja vaaratilanteita voi olla paljon enemmänkin, hän kertoo.
Määttäsen mukaan vanhan jääkaapin lisäksi savustuskaappi on saatettu virittää esimerkiksi vanhasta astianpesukoneesta.
– Vanhaa kodinkonetta ei ole missään nimessä tarkoitettu savustamiseen, ja toivoisin, että tämän ilmiön riskeihin taas herättäisiin. Mukaan on saattanut esimerkiksi tulla uusia savustusharrastajia, joita aiempi varoittelu ei ole tavoittanut. Jos omakotitalon tai mökin terassilla oleva savustin syttyy palamaan ja tuli leviää siitä rakennukseen, ovat niin ihmiset, lemmikit kuin omaisuus erittäin suuressa vaarassa, sanoo Määttänen.
Riskialttiiksi havaitut kylmäsavustusjärjestelmät perustuvat tiiviiseen kaappiin, johon pohjalle viedään savunkehitin ja lisäksi yleensä puukiekko tai puupuruja. Savustettava ruoka, kuten kala, on niiden päällä.
Viranomaisten keväällä 2021 tekemissä palotesteissä todettiin, että yhdessä näihin voi jääkaapissa liittyä monia paloriskejä.
Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo, että idea vanhan kodinkoneen käyttämiseen savustuskaappina voi tulla esimerkiksi verkon harrastesivuilta, sosiaalisen median harrasteryhmistä tai Youtube-videoista. Lisäksi Tukes on nyt myös viranomaisena lähestynyt eräitä savustinlaitteiden maahantuojia ja jälleenmyyjiä, joiden markkinoinnissa on neuvottu käyttämään jääkaappia savustuksessa.
– Älkää uskoko vaarallisia virittelyvinkkejä. Jos jääkaappi syttyy palamaan, sen palokuorma on hyvin suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että laite sytyttää lähellä olevan rakennuksen, isonkin, todella nopeasti. Näkemistämme palojäljistä havaitaan, että palo voi olla hyvin voimakas, kertoo Lepistö.
Ylitarkastaja kehottaa käyttämään sähkölaitteita aina niiden omaan käyttötarkoitukseen ja vain laitteen omien käyttöohjeiden mukaisesti.
– Esimerkiksi jääkaappi ja savustin voivat olla ihan turvalliset itsenäisinä, mutta ei niitä tule yhdistää. Suosittelen käyttämään savustamiseen vain turvallisia laitteita, ja niidenkin kunto ja puhtaus on hyvä tarkistaa välillä. Esimerkiksi kalasta irronnut rasva voi edistää palon kehittymistä.
Selvitysten perusteella itse viritetyissä savustimissa tunnistettiin niin jääkaappeihin kuin niiden sisällä oleviin elementteihin liittyviä paloriskejä. Esimerkiksi kuuma puukiekko voi happea saadessaan syttyä palamaan tai vastuksiin tippuva kalanrasva aiheuttaa palon.
– Me suomalaiset olemme viime vuosina innostuneet uudelle tavalla ruoanlaitosta, ja moni on erikoistunut esimerkiksi savustamiseen, grillaamiseen, leipomiseen tai pienoluisiin. Savustamisen uudet muodot ovat osa tätä laajempaa trendiä, kun tietoa, vinkkejä ja laitteitakin on aiempaa enemmän saatavilla. Vaikka näissä savustinpaloissa ei puhuta kovin suurista määristä, jokainen palo voisi olla estettävissä, muistuttaa paloinsinööri Määttänen.