SAK:n Eloranta uskoo, että kiky-jännite voidaan ratkoa keskitetysti sopimalla

”Myös viimeksi sovittiin yhdessä keskitetysti 24 tunnista, jota liitot sovelsivat omilla tavoillaan”

Kilpailukykysopimuksen tuomista työajan lisätunneista on ennakoitu tulevan seuraavan työehtosopimuskierroksen kiistakapula vähän joka neuvottelupöydässä. Tähän uskoo myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Vaikka tämä on oma itsenäinen liittokierroksensa, niin kikyn häntä siinä edelleen vaikuttaa. Työajan lisäksi kikyllä on symbolista arvoa puolin sekä toisin, eikä se ainakaan helpota asian ratkaisemista.

Myös pääministeri Antti Rinne (sd.) on arvioinut, että työajan lisäys muodostaa erityisiä jännitteitä työehtokierroksella. Siksi hän on toivonut työmarkkinajärjestöiltä keskitettyä ratkaisua tilanteen hölläämiseksi.

Elorannan mielestä se on aivan mahdollista siitä huolimatta, että eri alojen ja työpaikkojen välillä on ollut suurta vaihtelua siinä, miten työajan pidennykset on toteutettu.

– Työmarkkinaosapuolet ovat yleensä olleet luovia asioita ratkomaan, jos toimeksianto tulee tai on yhteinen näkemys siitä, että asia pitää tavalla tai toisella hoitaa.

– Myös viimeksi sovittiin yhdessä keskitetysti se 24 tuntia, ja jokainen liitto teki omat sovelluksensa, miten se otettiin käyttöön.

Järjestöt sopivat kesällä 2016, että vuosittainen työaika pitenee keskimäärin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta.

Syksyn työmarkkinakierroksen avaava Teollisuusliitto on ilmoittanut haluavansa kiky-tunnit pois jokaisesta sopimuksestaan.