Saarikko puolusti maataloustukia Halla-ahon haukuilta MTV:n tentissä – "Tarkoititko, Jussi, että maaseudulla asuvat ihmiset ovat jotenkin ressukoita?"

Politiikka

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puolusti suomalaisen maatalouden ja alueiden tukemista tiistai-iltana järjestetyssä MTV:n puheenjohtajatentissä.

Tenttiin osallistui neljän suurimman eduskuntapuolueen eli SDP:n, perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat.

Saarikon kommentit liittyivät perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon aiemminkin esittämiin näkemyksiin siitä, että maataloustuet ovat pelkkää ”kitkuttelemista kepulaisella tukipolitiikalla”.

MTV:n tentissä Halla-aho sanoi keskustan markkinoivan itseään ”tukiaishanan” valvojana.

– Kepu kiertää nyt maakunnissa heiluttelemassa Euroopan unionista tulevia eurosäkkejä ja lupailemassa ihmisille, että kun äänestätte keskustaa, niin tukiaisia tulee, Halla-aho manasi.

Saarikko ei Halla-ahon kritiikkiä niellyt. Hän korosti, että esimerkiksi maatalouden tukemisessa on kyse tuesta myös suomalaiselle kuluttajalle, jotta kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus ostaa kotimaista ruokaa järkevään hintaan.

– En tiedä tarkoititko, Jussi, että maaseudulla asuvat ihmiset ovat jotenkin ressukoita, jotka tarvitsevat niitä tukiaisia, Saarikko tiukkasi.

Hänen mukaansa maatalouden ja alueiden tukemisessa on kyse tasa-arvosta. Jokaisen ihmisen tulisi saada samat peruspalvelut, asuipa hän missä päin Suomea tahansa.

Alueiden tukeminen ei Saarikon mukaan tarkoita kuitenkaan sitä, että ihmiset eläisivät pelkkien tukien varassa. Työn ja yrittäjyyden täytyy olla kannattavaa ja houkuttelevaa, hän linjasi.

– Puolustan viimeiseen asti sitä, että keskusta on ollut vahvasti rakentamassa sellaista Suomea, missä on alueiden tasa-arvo. Se on itsestäänselvää, että työllä pitää tulla toimeen, asui maalla tai kaupungissa.

Saarikko puolusti vahvasti myös kuntien saamia koronamiljardeja, joita MTV:n tentin juontaja Jaakko Loikkanen piti aivan liian suurina.

Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo yhtyivät juontajan esittämään kritiikkiin.

Saarikko painotti, että kuntien taloudellinen tilanne oli huono jo paljon ennen koronaa. Maailmanlaajuinen epidemia kurittaa kuntia entisestään.

Saarikon mukaan kunnille annettava reilu tuki on perusteltua, jotta kunnat kykenevät pitämään kriisitilanteessakin sadattuhannet suomalaiset töissä. Näin kansalaisten peruspalvelut peruskoulutuksesta terveydenhuoltoon voidaan turvata.

– Syksyllä oltiin kuntamarkkinoiden tentissä joka ikinen sitä mieltä, että kuntia on tuettava. Se ei riipu pelkästään koronasta, vaan siitä, että on kuntia, joissa on heikommat taloudelliset edellytykset, Saarikko sanoi.

– Nämä on ilmeisesti niitä tukiaisia, joista on keskusteltu, hän lisäsi Halla-ahon kommentteihin viitaten.

Tenttiin osallistui myös SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

Kommentit (4)

 • Lukija9

  Kuuntelin ja katselin eilistä MTV:N puheenjohtajatenttiä. Erityisesti odotin kohtaa, josko Halla-aho ajaisi ”miinaan” maatalouden ns. tukiasiassa. Toiveeni toteutui. Saarikolta jäi suoraan mainitsematta, että maataloustuet ovat ”syöntipalkkioita” meille kuluttajille ja niillä taataan puhtaan ruuan saanti. Mikä olisikaan ruoan hinta, jos syöntipalkkiot poistettaisiin? Mikä olisikaan sen ruoan laatu, jolla kotimaisuus peitotttaisiin? Miten kävisi huoltovarmuudelle? Kuuluisi itku ja hammasten kiristys kotimaisen ruoan kalleudesta? Tähän suuntaanko kehitys kehittyy? Minä kysyn vaan…

 • Lukija67

  Kyllä se on kepu joka ajoi siihen miinaan lähtiessään tekemään liberaalia kaupunki politiikkaa
  Eipä taida saarikko,kurvinen tai kukaan muukaan pitää tupailtojaan pohjanmaan turvetuottajain tuvalla.
  Kuntavaaleissa asia konkretisoituu järkyttävällä tavalla ja keskusta asian kyllä hyvin tietää,sammuu niinsanotusti valot.

 • MATTILA TUOMAS

  Lainaan suomenkuvalehdessä ollutta artikkelia ”vahvimman tuki”: ”Ruotsin Lundin tuoreen tutkimuksen mukaan suuri osa EU:n yli 50miljardin euron vuotuisista maataloustuista kohdistuu korkeimpien tulotasojen viljelysalueille,jotka aiheuttavat myös eniten ympäristötuhoja.” ”Näytämme mustana valkoisella,että nykyiset maataloustuet lähinnä pahentavat tuloeroja viljelijöiden parissa ja maaseudun tueksi tarkoitettuja rahoja menee Lontoon kaltaisille kaupunkialueille”. Kyllähän Kepu hiljenee tälläistä kun oma eliitti lihoi ja valtaa pienemmiltä eli mahdollisuudet!

 • MATTILA TUOMAS

  Lainaukset löytyy suomenkuvalehti NMR.35 28.8.20.sivu 15

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen