Saarikko: Minulla on hyvä yhteistyö pääministeri Marinin kanssa koronakriisin hoidossa – “En tunnista, että syytökset kohdistuisivat keskustaan“

Saarikko sanoo käyneenä Marinin kanssa useaan otteeseen läpi huolta siitä, pystyykö pääkaupunkiseutu tekemään riittäviä päätöksiä oikea-aikaisesti
Koronakriisi

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että hänellä on ollut hyvä yhteistyö pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa koronakriisin hoidossa.

Keskustelu hallituksen yhteistyökyvystä leimahti, kun julkisuuteen päätyi (Yle) Marinin ja hallitukselle koronastrategiaa laatineen ex-valtiosihteerin Martti Hetemäen viestinvaihtoa.

Marin kertoi olevansa syvästi turhautunut siihen, ettei koronatilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä. Marinin mukaan hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi eri puolueiden epäröinnistä johtuen.

Saarikko ei näe, että keskusta olisi epäröinyt koronatoimia.

– En tunnista tuosta syytöksestä, että se olisi kohdennettu suoraan keskustalle, tai ainakin toivon että näin ei ole, Saarikko sanoi keskustan puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa.

Saarikon mukaan pääministeri itse on oikea henkilö vastaamaan siihen, onko keskustan kanssa ollut ongelmia koronakriisin hoidossa.

– Minusta tässä tilanteessa ei ole hirvittävän tärkeää lähteä etsimään syyllisiä, kun meillä on kriittiset päivät koko taudin osalta käsillä. Minun käsitykseni mukaan minulla on ollut hyvä yhteistyö pääministerin kanssa tässä kokonaisuudessa, hän lisäsi.

Keskusta on koko syksyn ajan korostanut, että hallituksella on viimekätinen vastuu koronatilanteesta, Saarikko sanoo.

Hän kertoo ottaneensa itsekin usein yhteyttä pääministeriin syksyn mittaan koronatilanteen vuoksi.

– Olen useampaankin eri otteeseen keskusteluissa sivunnut valmiuslakia pääministerin kanssa, kun olemme vaikkapa kahdenkeskisesti arvioineet koronatilanteen kehittymistä.

Saarikko sanoo käyneenä Marinin kanssa useaan otteeseen läpi huolta siitä, pystyykö pääkaupunkiseutu tekemään riittäviä päätöksiä oikea-aikaisesti.

– Tähän huoleen yhdyn. Valmiuslaista on keskusteltu useampaan otteeseen syksyn mittaan, tilannetta on seurattu viikoittain, keskustalla on ollut suuri huoli suomalaisten terveydestä ja vahva käsitys hallituksen yleisvastuusta.

Keskustajohtaja korostaa, että hallitus on hänen arvionsa mukaan hyvin toimintakykyinen.

Muutamista yksittäisistä kysymyksistä on kuitenkin käyty neuvotteluja, hän toteaa.

– Sellaisia ovat olleet vaikkapa ravintolatoimintaan ja matkustusrajoituksiin liittyvät päätökset. Näistä on kyllä julkisesti todettu jo aiemmin, että on tärkeää, että kaikki näkökulmat otetaan huomioon.

Saarikko täsmentää, että vaikka ihmisten terveys on etusijalla, päättäjien on kuitenkin huomioitava myös rajoitustoimien sivuvaikutukset.

– Uhkaako Suomea massatyöttömyys, konkurssien aalto, mitä tapahtuu ihmisten henkiselle jaksamiselle?

Keskusta haluaa viestiä, että koronakriisin hoito otetaan vakavasti, Saarikko korostaa.

– Viime kädessä maan hallitus vastaa aina kaikkien suomalaisten terveydestä, turvallisuudesta ja elämän suojelusta.

Saarikon mukaan etäyhteyksin koolla olevalle puoluevaltuustolle haluttiin korostaa tänä viikonloppuna myös sitä, että kriisin jälkeen ”tulee valo, sumun aika päättyy, ja siihen pitää olla valmis”.

– Päättäjiltä vaaditaan poikkeuksellista taitoa juuri nyt, koska samaan aikaan pitää hoitaa akuutti, käsillä oleva huolestuttava tilanne hyvin, ja valmistautua tulevaan.

– Rakenteellisia uudistuksia ei voi väistää, ja suunnitelma Suomen selviytymiselle pitää olla olemassa myös korona-ajan jälkeen, Saarikko sanoo.