Saarikko: Kuntavaalit olivat keskustalle työvoitto – "Ei saa johtaa pelolla eikä hallita uhkakuvilla"

Keskustan puoluehallitus

Kuntavaalit olivat keskustalle työvoitto, arvioi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

– Tulos oli tappiollinen, sitä ei käy kiistäminen. Siitä huolimatta me onnistuimme, Saarikko muistutti Kirkkonummella keskustan puoluehallituksen kokouksen yhteydessä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Saarikon mukaan keskusta onnistui yllättämään odotuksiin nähden, vaikka keskustan kurjuutta ja gallupinen alavireisyyttä rummutettiin kuukausitolkulla. Todellinen ja tärkein mittari, vaalien tulos, oli kuitenkin liki kaksi prosenttiyksikköä viimeisimpiä gallupeja parempi.

– Ja se oli totta kai merkityksellinen muutos, ja suunnan käänne oikeassa kohdin, Saarikko arvioi.

Saarikon mukaan keskustaa auttoi ilman muuta Suomen avautuminen, kun puolue pääsi kuuntelemaan kansalaisia ja keskustelemaan heidän kanssaan. Vielä tärkeämpää oli onnistuminen ehdokasasettelussa, jonka pohjustaminen alkoi Saarikon mukaan jo hänen edeltäjänsä Katri Kulmunin aikana.

–Se on vain niin, että kun listoilla on ehdokkaita, saa myös ääniä. Oli strateginen valinta panostaa siihen, että olemme tälläkin kertaa puolue, jolla on eniten ehdokkaita, ja siinä me onnistuttiin.

Saarikon mukaan vaaleista tehdään tuonnempana syvällinen analyysi ja keskusta tunnistaa kärsineensä vaaleissa tappion kautta linjan, maaseudulta suuriin etelän kaupunkeihin.

– Se, että meidän asemamme säilyi suurimpana maakuntakeskuksissa, Seinäjoella, Mikkelissä, Kajaanissa, Kokkolassa, Rovaniemellä, Oulussa ja Kuopiossa, oli tietenkin meille merkittävin työvoiton osa.

Tulos oli Saarikon mukaan hyvä myös monessa seutukaupungissa.

– Käytännössä seutukaupunkeja lasketaan olevan 57, niistä 33:ssa olemme suurin puolue. Samoin joissakin suurimpien keskusten ympäristökunnissa saimme hyviä tuloksia.

Saarikko muistutti keskustan hävinneen monin paikoin myös paikallisille, muista puolueista pienempiin ryhmiin jakautuneille kansanliikkeille.

– Näin on käynyt myös monesti aikaisemminkin.

Saarikko sanoi rohkenevansa tehdä kuntavaaleista sen johtopäätöksen, että keskustan aurinko voi nousta.

– Ja voisi kai sanoa näin, että se kuntavaalien kananmuna on nyt paistettu, mutta vaalista jäi jotenkin elämään usko siihen, että politiikkaa kannattaa tehdä aurinkoinen puoli ylöspäin. Ei saa johtaa pelolla eikä hallita uhkakuvilla, hän pohdiskeli.

– Haluan uskoa, että tämä oli työvoitto myönteisemmän ja tulevaisuususkoisemman ja eteenpäin katsovan politiikan linjalle toisin kuin ehkä jossakin haluttiin ajatella.

Keskustajohtaja nosti yhdeksi valopilkuksi myös puolueen nuorten ehdokkaiden menestyksen, mikä on keskustan tulevaisuudelle erityisen tärkeää.

– Meillä on eniten alle 25-vuotiaita valtuutettuja. Isommissa ja pienemmissä kunnissa monet nuoret päättäjät saivat hienoja äänimääriä.

Esimerkkeinä hän mainitsi parikymppiset Linda Lähdeniemen Punkalaitumelta, Eero-Pekka Hautamäen Ilmajoella, Oliver Pietilän Kokkolassa, Aleksi Koiviston Vaasassa ja Laura Hämäläisen Mikkelissä.

Saarikon mukaan ensimmäiset vaalien jälkeiset päivät ”lupaavat ihan hyvää” hallituksen toimintakyvylle. Hänen mukaansa totta on kuitenkin, että hallituspuolueet kärsivät kuntavaaleissa tappion. Hän antoi ymmärtää vaalien yhteydessä käydyn vasemmistovetoisen verokeskustelun vaikuttaneen asiaan.

– Kun me halusimme puhua kasvusta, keskustelu kääntyi veroihin. Mutta minä en koskaan sano, että vaaleissa puhuttaisiin vääristä asioista. Ne aiheet nousee pöytään, mitkä nousee, ja se on osa sitä politiikan asetelman rakentamista. Ja lopputulos oli hallituspuolueille sellainen, että me emme saaneet kansalta yhtä hyvää suosiota kuin oppositiopuolueet.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen näki, että suomalaisten äänestyspäätökseen vaikuttaa aina myös yleispoliittinen tilanne.

– Tuloskin osoittaa sen, että jos hallituspuolueet yhteisrintamana hävisivät, poislukien RKP, ja oppositiopuolueet nousivat, niin totta kai siinä on kyse ainakin osittain yleispolitiikasta, Pirkkalainen myönsi.

Saarikko summasi, että kuntavaalien tuloksen myötä keskustan itsetunto on kohenemassa. Se on hänen mukaansa ehdoton edellytys puolueen menestymiselle.

– Henkinen voitto sille myönteiselle tekemiselle, jota halusimme edustaa, on tosi tärkeä asia, keskustajohtaja arvioi.

Pirkkalaisen mukaan itsetunnon palautumisessa on aina hieman kyse myös sattumasta. Tällä kertaa auttoi vaalienalusviikolle osunut Ylen nousujohteinen gallup.

Pirkkalainen nosti esiin myös puolueen puheenjohtajan onnistumisen. Hän kiitteli sitä, että Saarikko puhui vaalien alla myös politiikan toimintatavoista.

– Sillä haastaminen esimerkiksi perussuomalaisten osalta oli meidän omalle väelle tosi tärkeää, puoluesihteeri arvioi.