Rinne: Urpilaisen salkkuun yritetään saada ainakin budjetti ja Afrikka-vastuita

Komission johtoon tietään raivaava Ursula von der Leyen haluaa jäsenmailta kaksi komissaariehdokasta
EU-komissio

Pääministeri Antti Rinne (sd.) pitää kiinni siitä, että Jutta Urpilainen (sd.) on Suomen ehdokas komissaariksi kahden ehdokkaan vaatimuksista huolimatta.

Suomi, jolla ei ole koskaan aiemmin ollut naiskomissaaria, saattaa joutua tilanteeseen, jossa sen on ehdotettava myös mieskomissaaria.

Komission johtoon todennäköisesti nouseva Ursula von der Leyen kertoi EU-parlamentissa keskiviikkona, että hän odottaa jokaisen maan lähettävän yhden mies- ja naisehdokkaan, jotta komissioon saadaan varmasti yhtä paljon miehiä ja naisia.

– Meillä on päätetty komissaariehdokas ja sillä siisti, pääministeri Rinne sanoi Suomen Berliinin-suurlähetystössä.

Ehdotus ei ollut vielä kantautunut hänelle saakka, eikä mahdollisuutta myös miesehdokkaan lähettämiseen ollut ehditty miettiä.

Rinne tapasi keskiviikkona Berliinissä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, ja johtopaikat olivat esillä. Merkel painotti tiedotustilaisuudessa, että saksalainen von der Leyen tulisi olemaan komission johdossa kaikkien eurooppalaisten, ei vain Saksan, asialla.

Euroopan parlamentti äänestää nimityksestä näillä näkymin ensi viikolla. Von der Leyen tarvitsee ainakin kolmen suurimman ryhmän eli Euroopan kansanpuolueen, sosiaalidemokraattien ja liberaalien tuen. Jos tuki rakoilee, voi nimitys olla vaakalaudalla.

Rinne kertoi jutelleensa von der Leyenin kanssa viikonloppuna puhelimessa, mutta komissaarisalkkuihin asti ei vielä päästy.

Yksi salkuista, joita Urpilaiselle tavoitellaan, on Rinteen mukaan budjettikomissaarin salkku. Myös vastuu Afrikka-suhteista voisi sopia hänen mukaansa Urpilaiselle, joka on toiminut muun muassa ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana.

Suomen toiveissa on, että Afrikka nousisi vahvemmin esiin komissaarien työtehtävissä, koska maanosan tulevaisuus vaikuttaa suuresti myös Eurooppaan.

Rinteen ja Merkelin tapaaminen ajoittui Suomen puheenjohtajakauden alkumetreille.

Saksalaisilta kuultiin Rinteen mukaan hyviä vinkkejä siitä, miten neuvottelut lähivuosien budjettikehyksistä kannattaisi viedä eteenpäin.

– Henki ei ollut sellainen, että joku antaisi ylhäältä ohjeita ja opettaisi.

– Hirveän tasavertainen keskustelu, vaikka minä olen uusi ja tapasin Merkelin ensimmäistä kertaa kahden kesken, Rinne kertasi.

Hänen mukaansa Saksassa toivotaan, että ratkaisu budjettilinjoista syntyisi jo Suomen kaudella, vaikka maan oma vahtivuoro on edessä vuoden päästä syksyllä.

Rahan käytön linkittyminen ilmastoon, maahanmuuttoon ja oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamiseen tekee neuvotteluista tällä kertaa erityisen vaikeat. Myös Ranskan paikallisvaalit ensi vuoden alussa voivat Rinteen mukaan mutkistaa neuvotteluita.

Liittokanslerin viraston pihalla huomio kiinnittyi Merkelin tärinään, joka tallentui kameroille jo kolmatta kertaa lyhyen ajan sisällä. Iltapäivällä pidettyyn tiedotustilaisuuteen Merkel osallistui kuitenkin normaalisti.

– Voin erittäin hyvin, eikä syytä huoleen ole, Merkel sanoi tapahtuneen jälkeen STT:n kysyessä liittokanslerin vointia.

Rinne kertoi myöhemmin, että Merkel oli maininnut asiasta myös hänelle.

– Keskusteluissa ei ollut havaittavissa minkäänlaista ongelmaa ajattelussa tai muutenkaan olossa, Rinne sanoi.