Rikkaiden lapset selviävät syövästä useammin kuin köyhien lapset, vaikka hoito on samaa – näin ilmiötä selitetään

Terveys

Sosioekonominen tausta vaikuttaa selvästi syöpään sairastuneen lapsen riskiä kuolla sairauteen, selviää tuoreesta raportista. 

Vuonna 2018 kerätty laaja aineisto osoitti, että vaikka kaikki potilaat saavat samaa lääketieteellisestä hoitoa, parantavat vanhempien suuremmat tulot lapsen syövästä selviytymisen todennäköisyyttä noin 30 prosenttia. 

Jos sata lasta sairastuu syöpään ja heidän vanhempansa kuuluvat ylimpään tuloluokkaan, on viiden vuoden kuluttua sairastumisesta elossa 86 lasta. 

Matalammassa tuloluokassa elossa olevien määrä on 79 lasta. 

Sylva-säätiön Seitsemän lasta sadasta -raportissa ilmiötä pohtivat lääkärit, sairaalahenkilökunta ja tutkijat. Toistaiseksi selittävää tutkimusta on vielä vähän. 

Eriarvoisuustutkijoiden mukaan todennäköisin selitys löytyy perheiden olosuhteista ja heitä ympäröivistä rakenteista. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo huomauttaa raportissa, että hyvätuloisissa perheissä sairastetaan matalatuloisia perheitä vähemmän ja eletään pidempään.

– Hyvätuloisissa perheissä osataan kenties hanakammin myös vaatia lisäpalveluja, ja siten syöpä mahdollisesti diagnosoidaan varhaisemmassa vaiheessa.

Vaalavuon mukaan parempituloisilla perheillä on ympärillään korkeakoulutettujen verkosto, joka voi parhaimmillaan tarjota laajan tuen perheelle. He osaavat myös todennäköisesti hakea tietoa itse.

Lääkäri Anniina Kyrönlahti pohtii, voisiko syy löytyä perheiden terveyslukutaidoista.

– Jos ei ole tottunut omaksumaan uutta tietoa, voi olla hankala ymmärtää, mitä lääkäri sanoo. Myös kynnys kysyä voi olla korkeampi. Vähän koulutettu saattaa koulutettua todennäköisemmin hyväksyä sen, että osa tiedosta menee ohi.

Sylva-säätiön tutkimusjohtaja Antti Karjalainen sanoo tiedotteessa, että raportti tuo esiin sen, kuinka eri tavoin eriarvoisuus selviytymisessä näyttäytyy.

– Tutkimus auttaa meitä löytämään kipupisteet, joihin tarttumalla estämme perheiden jäämisen yksin ja pystymme tarjoamaan kaikille oikea-aikaista tukea.

Sylva-säätiö on tuottaa vaikuttavaa tutkimusta syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä elämästä.

Kommentit (1)

 • MIKKOLA ARI

  Hyvätuloiset vanhemmat saavat töistä paremman tuen perheen sairaudesta johtuviin poissaoloihin ja kuormitukseen.

  Omakohtainen kokemus matalapalkka alalta, perheen sairauksien takia jouduin pitämään vuodessa kolme viikkoa palkatonta ja kaksi viikkoa 6 h ja kolme viikkoa vain yhtä vuoroa tehden.
  Kun tuli lomautukset niin armotta eniten poissaolleet lomautettiin.

  Perheen talous oli jo sairastamisten kustannusten takia kriisissä ja siihen lomautus päälle.
  Luulen että ns asiantuntijatyössä parempipalkkaisessa perheen vaikea tilanne olisi peruste ja hyväksytty syy olla lomauttamatta, matalapalkkatöissä se on peruste irtisanoa,lomauttaa.

  Matalapalkkatöissä perheen talouden puskurit on huomattavan pienet, jopa olemattomat. Alkukevään poissaolot, palkattomat, matkakustannukset, potilashotellit, lääkkeet kustannettiin käytännössä luottokorteilla joiden takaisinmaksu kuormittaa jopa vuosien ajan, käytännössä loputtomiin taloutta koska kun säästöt on syöty niin luottokorttien lyhentäminen on tehtävä minimilyhennyksin. Esim 1000€ luottokorttilainan lyhennys 36€ kk ja poliklinikkamaksu, lääke ja matkakulut voi maksaa sen 100-150€, luottokortilla..

  Ja lomautettuna kaikki mitä oli lyhennetty on kuitattu jo takaisin, viimeisin apteekkikäynti maksoi aikastarkkaan 10 prosenttia minun kuukausipäivärahastani, se meni suoraan luottokortilta ja erissä 3-4 kk takaisinmaksuaikaa+korot, siis kolmen kk lääkkeet maksuaika 4kk..

  Ps. Ei ole kyse syöpähoidoista vaan muista sairauksista perheessä.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen