Reppureissut maailman ääriin eivät enää kiehdo – nuorison matkasuunnitelmilla nyt hyvin selkeä suosikkikohde

Matkailu

Korona on muuttanut nuorten matkailutottumuksia merkittävästi. Nettimatkatoimisto ebookersin alkuvuonna toteuttama kyselytutkimus paljastaa, että kotimaan matkailun kiinnostavuus on kasvanut etenkin nuorten keskuudessa.

Siinä missä aikana ennen koronaa moni nuori halusi suunnata lomallaan kohti kaukomaita, näkee reilusti yli puolet nuorista nyt kotimaan entistä kiinnostavammassa valossa. 

Tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa 18–29-vuotiaista vastaajista ilmoittaa kiinnostuksensa kotimaan matkailua kohtaan kasvaneen korona-aikana.

Nuorista 28 prosenttia ilmoitti olevansa väittämän kanssa täysin samaa mieltä ja 30 prosenttia jokseenkin samaa mieltä. Ennen koronaa tästä ikäluokasta 51 prosenttia ilmoitti tehneensä kesäisin nimenomaan yhden tai useamman ulkomaanmatkan.

Vertailun vuoksi, keski-iän saavuttaneista eli 40–49-vuotiaista vastaajista vain 15 prosenttia oli täysin samaa mieltä siitä, että kotimaan matkailu on koronan myötä muuttunut kiinnostavammaksi. 

– Korona luonnollisesti sanelee osaltaan minne voimme ja emme voi matkustaa, mutta nuorten kasvava kiinnostus kotimaan matkailua kohtaan saattaa olla pysyvämpi trendi. Viime vuosi on osoittanut, että seikkailuja löytyy myös läheltä ja monet, etenkin nuoret ihmiset löytävät innolla uusia puolia kotimaastaan. Syitä etsiä elämyksiä koti-Suomesta on nyt enemmän kuin koskaan, ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen sanoo. 

Tutkimuksen mukaan nuorten veri vetää reissaamaan tilanteesta riippumatta. Jopa 84 prosenttia nuorista ilmoitti aikovansa matkustaa kotimaassa tänä kesänä, siinä missä muiden ikäluokkien vastaajista tällaisista suunnitelmista raportoi keskimäärin 75 %prosenttia. 

Leif Neuvosen mukaan nuoret tahtovat elää ja kokea uusia asioita, tavata toisiaan turvallisesti sekä luoda unohtumattomia muistoja.

– Tutkimuksen tuloksista voisi päätellä, että nyt tämä koetaan mahdolliseksi myös ilman Suomen rajojen ulkopuolelle matkustamista. Parhaassa tapauksessa korona kasvattaa meille kokonaan uuden sukupolven, joka löytää kotimaansa monipuoliset matkailumahdollisuudet ja hyödyntää niitä aiempaa enemmän ja laajemmin myös poikkeusaikojen päätyttyä, Neuvonen toteaa.