Rehtori-kansanedustaja huolestui todella oppilashuollon tilasta – "Epäonnistuminen jättää jäljen pitkälle tulevaisuuteen"

Koulut

Keskustan eteläpohjalainen kansanedustaja Pasi Kivisaari sanoo, että koronaan liittyvät poikkeusjärjestelyt ovat vaikeuttaneet oppilashuollon toimintaa. Lisäksi etäopiskelu ja koronalevottomuus ovat lisänneet oppilaiden tuen tarvetta.

– Koulujen tuki käy tällä hetkellä vajaaliekillä, mikä on huolestuttavaa, Kivisaari toteaa tiedotteessa.

Aluehallintovirastojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) selvityksen mukaan eniten tarvetta olisi kuraattoripalveluille. Seuraavaksi eniten tarvetta koettiin psykologi-, terveydenhoitaja- ja lääkäripalvelulle.

Kyselyn vastaajista yli puolet arvioi, että lääkäri- ja psykologipalveluiden saatavuus on korkeintaan kohtalaisella tasolla. 

– Valitettavasti tarve ja saatavuus eivät kohtaa kaikkialla. Vaikka kuntatalous on heikoilla, olisi erityisen tärkeää, että kunnat eivät laiminlöisi oppilashuollon palveluita. Epäonnistuminen jättää jäljen pitkälle tulevaisuuteen, aiemmin alakoukouln rehtorina työskennellyt Kivisaari tietää.

Kansanedustaja uskoo, että monia palveluita voidaan järjestää myös etäyhteyksin.

– Jo pelkkä videoyhteys turvalliseksi koettuun aikuiseen tarjoaa merkittävää apua monelle nuorelle.  Esimerkiksi mielenterveysongelmien kanssa painivia nuoria ei saa jättää yksin, vaan tuki on saatava perille koronasta huolimatta, Kivisaari jatkaa.

Hallitus on tämän vuoden lisätalousarviossa ja ensi vuoden budjetissa osoittanut tukea kunnille. Kivisaaren mukaan näillä toimilla pyritään turvaamaa muun muassa oppilashuollonpalvelut kaikkialla Suomessa.

– Toivon, että osa kuntatuesta kohdistetaan suoraan oppilashuollon vahvistamiseen. Lasten ja nuorten maailma on tässä ja nyt, eikä sitä aikaa saa takaisin.