Rauman telakan työmaalle määrättiin pakolliset terveystarkastukset – telakalla todettu reilut 200 tartuntaa

”Telakan tartunnat näyttelevät varsin suurta roolia Satakunnan tartunnoissa.”
Koronavirus

Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi keskiviikkona määräyksen pakollisista terveystarkastuksista Rauman telakan työmailla päivä sen jälkeen, kun vastaavat tarkastukset oli määrätty Turun ja Kaarinan telakkatyömaille.

Terveystarkastus määrätään tartuntatautilain nojalla pakolliseksi kaikille, jotka työskentelevät Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC), sen tytäryhtiöiden ja alihankkijoiden työmailla Rauman kaupungin alueella. Terveystarkastukset järjestää kaupunki.

Päätös on tehty koronatartuntojen leviämisen hillitsemiseksi. Tartuntoja on todettu Rauman telakalla syyskuun 17. päivästä alkaen yhteensä 213.

Avin ylijohtaja Leena Räsäsen mukaan päätös koskee noin 700–1  000 ihmistä. Määräys on voimassa toukokuuhun.

–  Tällä hetkellä telakkatyömaan tartunnat näyttelevät varsin suurta roolia Rauman ja koko Satakunnan alueen tartunnoissa, hän sanoi STT:lle.

Rauma Marine Constructionsin mukaan koronatilanne on jo rauhoittumassa telakalla päätökseen saatujen laajojen testauksien myötä.

RMC:n mukaan jatkotartuntojen määrä on ollut vähäinen. Telakan työntekijöille tehtiin alkuviikon aikana noin 350 koronatestiä. Positiivisen testituloksen saaneet henkilöt on asetettu eristykseen ja heidän lähikontaktinsa karanteeniin. Jatkotartuntoja telakalta on todettu hyvin vähän.

Suoraan ulkomailta töihin tulevilta henkilöiltä edellytetään negatiivista koronatestitulosta, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia Suomeen tulon jälkeen. Lisäksi RMC jatkaa ensi viikolla keväästä asti tekemiään satunnaistestauksia ja pitää myös muut koronatoimet voimassa.

–  Kun epidemiatilanne työntekijöiden lähtömaassa, erityisesti Baltiassa, Ukrainassa ja Venäjällä, on vaikea, on mahdollista, että tartunta pääsee luikertelemaan työmaalle, sillä 72 tunnin testi ei välttämättä paljasta itämässä olevaa infektiota. Siksi satunnaistestausten jatkaminen on tärkeää, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoi tiedotteessa.