Ranskassa tehty yöllä yli 150 ratsiaa – kaksi uutta epäiltyä tunnistettu

Terrori-iskut

Ranskan poliisi on tehnyt yöllä yli 150 ratsiaa eri puolilla maata, kertoo pääministeri Manuel Valls.

Viranomaislähteiden mukaan ratsioita on tehty ainakin Pariisin lähettyvillä Bobignyssa sekä Lyonin kaupungissa. Lyonissa poliisin kerrotaan pidättäneen viisi ihmistä ja takavarikoineen useita aseita.

Ratsioita on tehty myös Toulousessa, vahvistetaan paikallisen syyttäjän toimistosta.

Ranskalaislehden mukaan myös Grenoblessa on pidätetty useita ihmisiä ja takavarikoitu aseita.

Valls myös varoittaa, että viranomaiset uskovat, että uusia iskuja valmistellaan Ranskassa ja muualla Euroopassa. Valls sanoo, että terroristit voivat iskeä uudestaan tulevina päivinä tai viikkoina.

– Tiedämme, että operaatioita valmisteltiin ja niitä valmistellaan edelleen niin Ranskaa kuin muitakin Euroopan maita vastaan, Valls sanoo.

Pääministerin mukaan Pariisin perjantaiset iskut suunniteltiin Syyriassa.

Vallsin mukaan osa kansainväliseen ilmastokokoukseen liittyvistä konserteista ja juhlatapahtumista perutaan terrori-iskujen vuoksi. Pääministerin mukaan ilmastokokousta ei kuitenkaan peruta, eikä yhdenkään maan johto ole pyytänyt sen siirtämistä.

Valls totesi jo lauantaina, että ilmastokokous antaa maailman johtajille mahdollisuuden osoittaa solidaarisuutta Ranskalle. Kuun lopussa järjestettävään kokoukseen odotetaan useita kymmeniä valtioiden johtajia.

Ranskaan on julistettu hätätila perjantaisten terrori-iskujen takia. Sen aikana poliisilla on laajemmat valtuudet. Parlamenttilähteet kertoivat eilen uutistoimisto AFP:lle, että Ranskan presidentti Francois Hollande haluaa jatkaa iskujen jälkeen julistettua hätätilaa kolme kuukautta.

Jos asia menee Hollanden tahdon mukaisesti, hätätila on voimassa myös tämän kuun lopussa alkavan kansainvälisen ilmastokokouksen aikana.

Hätätilan jatkaminen 12:ta päivää pitemmälle vaatii Ranskassa parlamentin hyväksynnän.

Syyttäjät ovat nimenneet kaksi uutta epäiltyä verisistä terrori-iskuista.

Toinen heistä oli 28-vuotias ranskalaismies, joka kuoli Bataclan-konserttisalin hyökkäyksessä. Hänestä oli annettu kansainvälinen etsintäkuulutus, koska hän oli yrittänyt päästä Jemeniin.

Toinen tunnistettu kantoi Syyrian passia, jonka aitoutta ei ole vielä varmistettu, syyttäjät sanoivat. 25-vuotias mies oli tullut turvapaikanhakijana Kreikkaan, ja siellä otetut sormenjäljet täsmäävät itsemurhapommittajan sormenjälkiin.