Pylväs iloitsee valtion tuesta Kalajoen metsäpaloihin – "Suuri kiitos valtiovarainministeri Annika Saarikolle"

Kalajoen metsäpalot

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs iloitsee valtion avusta Kalajoella heinä-elokuun vaihteessa syttyneen maastopalon kustannuksissa.

– Viime kesänä Kalajoella paloi 227 hehtaaria metsää. Tämä oli yksi Suomen historian suurimmista maastopaloista viimeisen 50 vuoden aikana. Kalajoen metsäpalo myös uhkasi läheistä asutusta.

Tänään valtion lisätalousarviossa esitetään 1,6 miljoonaa euroa maastopalosta aiheutuneiden kustannusten korvaamiseksi, ylivieskalainen Pylväs kiittää tiedotteessaan.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen arvion mukaan maastopalon hinta nousisi yli 1,6 miljoonaan euroon. Se on reilu 10 prosenttia pelastuslaitoksen koko vuoden nettomenoista.

– Olisi ollut täysin kohtuutonta, että tällainen suurpalo olisi koitunut yhden pelastuslaitoksen ja sen alueen 17 kunnan maksettavaksi näin poikkeuksellisissa oloissa, Pylväs toteaa.

– Suuri kiitos valtiovarainministeri Annika Saarikolle alueen pelastuslaitoksen huolen kuulemisesta.

Pylvään mukaan ongelmakohta on ollut pelastuslaissa, josta on poistettu säädös, jonka mukaan valtio voisi osallistua poikkeuksellisten suurten onnettomuuksien torjuntakustannuksiin.

Yllättävissä ja hankalissa luonnonoloissa esiintyneet luonnonmullistukset aiheuttavat jo entuudestaan taloudellisesti hankalassa tilanteessa oleville kunnille entistä vaikeampia tulevia vuosia, hän katsoo.

– Hieno juttu, että onnistuimme saamaan tällä kertaa korjausliikkeen tähän epäkohtaan.

– Mielestäni valtion täytyy voida osallistua näin mittaviin kustannuksiin, jotka nyt erityisen kuivana kesänä poikkeuksellisissa oloissa riehuneesta ja pitkäkestoisesta metsäpalosta on aiheutuneet, Pylväs sanoo.