Puute epilepsialääkkeestä on johtanut sairaalahoitoa vaativiin kohtauksiin, Epilepsialiitto kertoo
Epilepsialääke Rivatrilista on ollut pulaa jo useita kuukausia. Etujärjestö Epilepsialiiton hallituksen puheenjohtajan Liisa Metsähonkalan mukaan puute epilepsialääkkeestä on johtanut sairaalahoitoa vaativiin kohtauksiin.
– Puute epilepsialääkkeistä on ollut erittäin suuri ongelma talven aikana. Se on aiheuttanut paljon huolta ja kysymyksiä, Metsähonkala sanoo STT:lle.
Metsähonkalan mukaan potilaalle on pelottava tilanne, jos lääkettä ei ole saatavilla. Osa Rivatrilin käyttäjistä sairastaa vaikeaa epilepsiaa.
– Tiedän, että kun lääkkeitä on jouduttu vaihtamaan tai lääkityksessä on ollut katkos, eikä korvaava lääke ole toiminut, potilaat ovat saaneet sairaalahoitoon johtaneita kohtauksia.
Osa epilepsiaa sairastavista on joutunut vaihtamaan Rivatrilin korvaavaan lääkkeeseen. Metsähonkalan mukaan korvaavat lääkkeet eivät kuitenkaan aina ole yhtä tehokkaita kuin alkuperäinen lääke.
Metsähonkala sanoo, että Epilepsialiittoon on tullut runsaasti huolestuneita yhteydenottoja epilepsiaa sairastavilta. Epilepsialääkettä ei voi lopettaa äkillisesti, vaan lääkitystä pitää muuttaa asteittain.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi keskiviikkona rajoittavansa Rivatrilin myyntiä, koska sen sisältämästä klonatsepaamista on pulaa. Rivatril on ainoa myyntiluvallinen klonatsepaamia sisältävä lääkevalmiste. Apteekit saavat myydä lääkettä enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.
STM:n hallitussihteeri Tuija Metsävainio kertoo STT:lle sähköpostitse, että tämä on kolmas kerta, kun STM on antanut lääkeainekohtaisen rajoituspäätöksen. Rajoituspäätöstä koskeva sääntely tuli voimaan vuonna 2020.
Myyntirajoitus päättyy huhtikuun lopussa. Metsävainion mukaan päätöksen voimassaoloa voidaan tarpeen vaatiessa jatkaa.
Käypä hoito -ohjeiden mukaan noin yksi prosentti eli noin 56 000 suomalaista sairastaa epilepsiaa. Lapsia heistä on noin 5 000.
Epilepsialiiton Metsähonkalan mukaan STM:n myyntirajoitus on hyvä asia epilepsiapotilaiden kannalta, sillä päätöksellä pyritään varmistamaan, että lääkettä riittäisi tarvitseville. Metsähonkala sanoo, että ihmiset ympäri maata ovat ottaneet runsaasti yhteyttä neurologian yksiköihin lääkkeiden saatavuusongelmista.
– Suurin osa potilaista on varmasti ollut jo yhteydessä omaan lääkäriinsä, mutta apua kannattaa hakea sitä kautta.
Koska lääkepula ei koske vain Suomea, siihen on vaikea löytää nopeita ratkaisuita.
Apteekkariliitto kertoi STT:lle helmikuussa, että lääkepulaa aiheuttavat muun muassa kohonneet logistiikka- ja energiakustannukset ja lääketuotannon keskittyminen tiettyihin maihin. Lääkeaineet valmistetaan usein Kiinassa ja niistä tehdyt tabletit ja kapselit Intiassa. Apteekkariliiton mukaan nyt tehty lääkkeen valmistuspäätös tarkoittaa sitä, että lääke on Suomessa puolen vuoden kuluttua.
STM ei suosittele lääkkeiden puolittamista. Metsävainio sanoo, että lääkeannosta ei pidä muuttaa omatoimisesti, vaan ottaa yhteyttä esimerkiksi lääkäriin.