Puola aikoo sulkea rajaansa turvapaikanhaulta ja vetosi Suomeen – pääministeri Orpon mukaan tilanne oli odotettavissa
Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) pitää odotettuna, että Suomen niin sanottu käännytyslaki nousee nyt esille EU-keskustelussa. Suomi on alkanut nousta yhä enemmän esille muun muassa eri EU-maiden diplomaattien puheissa sen jälkeen, kun Puolan pääministeri Donald Tusk kertoi aikeistaan sulkea Puolan rajaa turvapaikanhaulta ja perusteli päätöstä Suomen esimerkillä.
Orpo kommentoi asiaa Brysselissä suomalaistoimittajille keskiviikkona.
– Minusta se oli odotettavissa, että Suomea käytetään esimerkkinä tässä. Mutta meidän oli pakko toimia silloin kesällä, hän sanoi.
Tusk on viitannut Suomeen muun muassa viestipalvelu X:ssä.
– Suomessa otettiin käyttöön väliaikainen turvapaikkahakemusten keskeyttäminen toukokuussa. Se on vastaus Moskovan ja Minskin hallitusten koko EU:lle (mukaan lukien ennen kaikkea Puolalle) julistamalle hybridisodalle, joka sisältää ihmisten joukkosiirtojen järjestämisen rajojemme yli, hän kirjoitti.
Eduskunta äänesti niin sanotun käännytyslain puolesta heinäkuussa. Lakia ei ole kuitenkaan sovellettu toistaiseksi käytäntöön rajoilla. Se vaatisi hallitukselta erillisen päätöksen, jossa todettaisiin kriteerien lain soveltamiseksi täyttyvän.
Orpo sanoi keskiviikkona iltapäivästä, että hän on ollut viimeksi hetki sitten viestillä yhteydessä Puolan pääministeriin Tuskiin.
– Tässähän on kyse juuri sitä samasta, mitä me ratkoimme viime kesänä meidän itärajan osalta. Eli kun Venäjä ja Valko-Venäjä käyttävät laittomia siirtolaisia välineellistetysti aseena EU:n rajoja kohtaan, niin meidän täytyy löytää eurooppalaisia ratkaisuja.
Orpo käytti vastatessaan muotoilua laittomat siirtolaiset, mutta turvapaikanhakijat tai turvapaikan hakeminen ei ole laitonta. Hän myös sanoi, että erityislainsäädännön säätäminen ei ollut hyvä asia, mutta se oli välttämätöntä.
Siirtolaisuuden ja turvapaikanhaun odotetaan nousevan kuumimmaksi teemaksi EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa torstaina. Epäselvää on toistaiseksi se, saavatko jäsenmaat kokouksesta kirjattaviin loppulauselmiin jotain sisältöä.
Keskustelu maahanmuutosta ja sen kipukohdista on paljon laajempi ja monimutkaisempi kokonaisuus kuin Puolan ilmoitus keskeyttää turvapaikanhakua osin rajoillaan. Tuskin ilmoitus on kuitenkin saanut paljon kansainvälistä julkisuutta ja kohdistaa myös EU-komissioon lisäpainetta ottaa kantaa turvapaikkaoikeuteen tilanteissa, joissa heidän epäillään päätyneen rajoille kolmannen maan masinoimana.