Postikiistassa sopu: Osapuolet hyväksyivät Helteen sovintoesityksen

Postilakko

Postialan lakko loppuu ja ilmoitetut tukitoimet peruuntuvat. Posti- ja logistiikka-alan unioni ja Palvelualojen työnantajat ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoesityksen. Helle jätti esityksen myöhään eilen.

Helle kertoo Twitterissä, että postialan uuden työehtosopimuksen palkat ja työehdot ovat työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiset.

Muutosturvaan on tulossa uusi malli ja työvoiman käyttötapoihin joustoa.

Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto pitää saavutettua ratkaisua tyydyttävänä. Se on askel oikeaan suuntaan, jotta Posti voi uudistua ja turvata kilpailukykynsä alan vaikeassa murroksessa,  syntynyttä ratkaisua.

Palta pitää hyvänä, että ratkaisun myötä ulkopuolisen työvoiman käyttörajoitukset ja muutosturvaa koskevat määräykset poistuvat.

– Tähän asti Postilla on ollut käytännössä täyskielto ulkopuolisen työvoiman käytölle postityössä. Jatkossa Posti on samanarvoisessa asemassa kilpailijoiden kanssa, Aarto sanoo.

Tulevaisuudessa Posti tukee Uusi polku -ohjelmalla niitä, joiden työura Postissa päättyy. 

– Vanhanmallisesta muutosturvasta luopuminen on tärkeä uudistus. Uusi polku -ohjelma sisältää rahallisen kertakorvauksen lisäksi muita tukitoimia, joiden avulla ihmisiä autetaan uuteen työhön, yrittäjäksi tai koulutukseen, Aarto sanoo.

Posti-kiistan ratkaisua ovat varjostaneet tukilakot. Useat liitot olivat laajentamassa tukilakkoja huomenna, ellei sopua olisi saavutettu.