Pohjoisen keskustaedustajat ihmeissään: "Aloittaako hallitus alkutuotannon alasajon poroista"
Pohjoisen keskustalaiset kansanedustajat Katri Kulmuni ja Olga Oinas-Panuma ovat huolissaan hallituksen suhtautumisesta yhteen Suomen vanhimmista elinkeinoista eli porotalouteen.
– Vakiintunut käytäntö on ollut, että keväällä maksamatta jääneet porotalouden petokorvaukset on sisällytetty pian käsiteltävään syksyn lisätalousarvioon. Nyt nämä rahat yllättäen puuttuvat esityksestä, ihmettelee kaksikko tiedotteessaan.
Suomessa on runsaasti porotalousyrittäjiä, joiden omaisuutta ja työvälineitä eli poroja valtion suojelemat suurpedot ovat syöneet. Koska valtio sääntelee petokantoja, niin valtion tehtävä on keskustalaisten mielestä myös korvata petojen viemät eläimet.
– Aloittaako uusi hallitus Pohjois-Suomen kurjistamisen ja alkutuotannon kurittamisen yhdestä Suomen vanhimmasta elinkeinosta, joka jo vuosikymmen sitten työllisti Suomen ja Ruotsin alueella jopa 15 000 henkilöä ja jonka kokonaisliikevaihto on 1,3 miljardia euroa, kansanedustajat kysyvät.
– Jokainen voi miettiä omalle kohdalle, miltä tuntuisi, jos valtio ottaisi sinun tilipussistasi kysymättä ja yllättäen satoja, jopa tuhansia euroja ja käyttäisi ne petojen ruokintaan, Olga Oinas-Panuma toteaa.
Poronhoitajat tarvitsevat korvaukset, jotka heille kuuluvat ja myös odottavat niitä.
– Jotta valtiovarainministeri Purra (ps.) ja valtioneuvosto voivat sisällyttää nämä puuttuvan 2,5 miljoonan euron petokorvauket lisätalousarvioon, pitää maa- ja metsätalousministeriön ja maatalousministeri Sari Essayahin (kd.) ensin esittää asiaa. Tätä odotamme, Katri Kulmuni muistuttaa.
Petokorvauksia saa kaksikon mukaan vain raadoista, joista näkee, että ne ovat oikeasti pedon syömiä. Petojen viemistä poroista, joita ei löydy metsästä, ei saa korvausta.
Petokorvaus ei myöskään korvaa täysimääräisesti poron menetyksestä seuraavaa taloudellista tappiota poromiehelle.
– Kuollut ja kadonnut poro ei tuota tulevaisuudessa vasoja, eikä sen seurauksena esimerkiksi lihaa kuluttajille, he huomauttavat.