Pitäisikö sähkönsiirtoyhtiöillä olla oikeus katkaista vähällä käytöllä olevat linjat? – keskustalaiset tyrmäävät ajatuksen

Talousvaliokunnan Honkonen: Siirtohinnoista johtuvat korotukset pidettävä tavallisen kuluttajan kannalta kohtuullisella tasolla
Sähkönsiirto

Sähkötekniikan professori Jarmo Partanen esittää mahdollisuutta myöntää sähköverkkoyhtiöille oikeus irtisanoa sähköliittymiä sellaisissa tilanteissa, joissa sähkön käyttö on hyvin vähäistä tai sitä ei ole ollut useaan vuoteen.

– Toimintavarmuuden vaatimat verkkoinvestoinnit ovat aiheuttaneet sähköverkkoyhtiöille kustannuksia, jotka ovat näkyneet asiakkaille merkittävinä sähkön siirtohintojen korotuksina, raportti toteaa.

Partasen raportista uutisoi Yle.

Professori luovutti Sähkönsiirtohinnat ja toimitusvarmuus-raportin torstaina energia-asioista vastaavalle ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.). Partanen ennakoi raportissaan, että sähkön siirtohinnat tulevat yhä kasvamaan. Eräs keino lieventää siirtohaittoja olisi juuri sähköyhtiöiden oikeus katkaista vähäkäyttöisiä liittymiä.

Keskustapoliitikoilta ehdotus ei kerää kiitosta.

– Ajatus siitä, että syrjemmässä olevan kiinteistön sähköliittymä voitaisiin irtisanoa vähäisen kulutuksen vuoksi, on täysin kestämätön ja mahdoton. Vastustan jyrkästi! Lähestymistapa on täysin väärä sinänsä hankalaan ongelmaan eli siirtohintojen jatkuvaan kohoamiseen, kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi kirjoittaa Facebookissa.

– Että ihan vielä alettaisiin rankaisemaan vähäisestä sähkön kulutuksesta? Ei jatkoon, varakansanedustaja, eduskunnassa kesään asti istunut Mikko Kärnä kirjoittaa omalla tilillään.

Eduskunnan energia-asioitakin käsittelevässä talousvaliokunnassa istuva keskustan Petri Honkonen tyrmää ajatuksen yhtiöiden yksipuolisesta irtisanomisoikeudesta. Hän kuitenkin muistuttaa sähkönsiirron olevan kallista.

– Toimitusvarmuuden parantaminen tulee maksamaan, siitä ei päästä mihinkään. Korotukset sähkön hintaan pitäisi kuitenkin pitää tavallisen kuluttajan kannalta kohtuullisina, Honkonen lausuu Suomenmaalle.

Honkonen näkee siirtohintoihin vaikuttavan perusongelman olevan maakaapeloinnin hinnoissa.

– Maakaapelointi on kallista. Siinä on myös tehty se virhe, että samalla kun sähköjohdot on kaapeloitu, ei valokuitua ole ymmärretty vetää siihen samalla. Nyt monessa paikassa vedetään aivan sähkökaapelin viereen uutta valokuitulinjaa.

Honkonen korostaa sähkön merkityksen vain kasvavan tulevaisuudessa. Jakeluverkolla on hänen mukaansa suuri merkitys, kun älykkäitä kulutuksen ja kysynnän välisen jouston ratkaisuja kehitetään.

– Tulevaisuudessa esimerkiksi kodinkoneet voivat mitoittaa sähkönkäyttönsä sen mukaan, miten vaikkapa tuulivoimalla saadaan oikealla säällä syötettyä sähköä verkkoon ja milloin sähkö on halpaa. Vaikkapa älykäs pakastin tai lämminvesivaraaja toimii tällaisina hetkinä.