Pitääkö kunnianhimoisista ilmastotoimista tinkiä koronakriisin takia? – Näin keskustaedustajat vastaavat Ylen kyselyyn

Politiikka

Suurin osa Ylen kyselyyn vastanneista keskustan kansanedustajista olisi valmis joustamaan hallituksen kunnianhimoisista ilmastotavoitteista koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin takia.

Hallitus on linjannut, että Suomen pitäisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Viiden keskustaedustajan mielestä hallituksen tulee nykyoloissa käyttää kaikki panokset epidemiasta selviämiseen ja työpaikkojen säilyttämiseen.

Valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Esko Kiviranta näkee, että talouskriisin pysäyttäminen on asetettava etusijalle.

– Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii meiltä esimerkiksi huomattavia teknologisia innovaatioita. Näiden innovaatioiden luominen ei ole mahdollista, jos taloutemme ei ole kunnossa, Kiviranta toteaa.

Kansanedustaja Mikko Kinnusen (kesk.) mukaan kaikki hallitusohjelman tavoitteet joudutaan käymään läpi, kun koronavirus on taltutettu.

– Suomi ja maailma ei ole entisensä koronan jälkeen. Maamme velkaantuu voimakkaasti epidemian vuoksi.

Myös keskustan kansanedustajat Joonas Könttä, Markus Lohi ja Ari Torniainen ovat sitä mieltä, että ilmastotoimista joudutaan tinkimään.

Ylen kyselyssä keskustan Hilkka Kemppi ja Anu Vehviläinen vastasivat, että ilmastopolitiikan kunnianhimon on säilyttävä entisellään.

– Ilmastonmuutoksen ratkaisut vauhdittavat kasvua, jonka vuoksi niistä ei pidä luopua. Muutosten tulee olla sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisia, Kemppi muistuttaa.

Vehviläisen mielestä tavoitteista ei pidä tinkiä, mutta asiat on asetettava tärkeysjärjestykseen.

– Ensin on selätettävä korona. Siinä tärkeintä on nyt pysäyttää koronaviruksen eteneminen ja huolehtia terveydenhuollon, erityisesti tehohoidon, riittävyydestä, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja painottaa.

”Ei osaa sanoa” oli kuuden keskustaedustajan vastaus. Loput 18 eivät vastanneet kyselyyn.

Selvityksestä käy ilmi, että lähes puolet kyselyyn vastanneista kansanedustajista kannattaa hallituksen ilmastotavoitteissa pysymistä.

Kyselyyn vastasi 122 kaikkiaan 200 edustajasta.

Kaikki vihreiden ja vasemmistoliiton vastaajat tyrmäsivät kunnianhimoisista ilmastotoimista luopumisen.

Myös pääministeripuolue SDP kannatti nykyistä ilmastopolitiikka varsin yksimielisesti.

Yle kysyi kansanedustajilta:

  • Pitääkö hallituksen tinkiä kunnianhimoisista ilmastotavoitteistaan koronaviruksen aiheuttaman epidemian ja talouskiriin vuoksi?

Keskustalaisten vastaukset jakautuivat:

  • Kyllä (5)
  • Ei (2)
  • Ei osaa sanoa (6)
  • Ei vastannut (18)