Peter Albäck kertoo eronneensa keskustasta – kaksikielisen piirin perustajajäsen oli vuosikausia piikkinä puolueen lihassa

Keskusta

Keskustan kaksikielisen eli ruotsikielisen piirin perustajajäseniin kuuluva Peter Albäck kertoo eronneensa keskustasta viime perjantaina.

– En voi olla mukana enää puolueessa joka tekee Suomen kansalle tuhoisaa epäisänmaallista politiikkaa vihervasemmiston kanssa ja aiheuttaa tietoisesti kohtuuttoman ja tuhoisan valtavan velkataakan lapsilleni maksettavaksi, Albäck kirjoittaa Facebookissa.

Kruunupyyläinen Albäck astui piirin johtoon, kun se perustettiin vuonna 2008. Hän oli myös toiminnanjohtajan roolissa, mutta puoluetuki lakkautettiin piiriltä vuonna 2018 muun muassa taloudenpitoon liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Paavo Väyrysen nykyisin johtamalle piirille on äskettäin myönnetty taas toiminta-avustusta.

Kaksikielisen piirin ja keskustan välit ovat olleet vuosien varrella tulehtuneet. Albäck ei ole epäröinyt kritisoida keskustaa.

– Me olemme olleet piikki puolueen lihassa, Albäck kiteytti äskettäin Ylelle.

Piiri jopa halusi keskustan kaksikielisten jäsenten boikotoivan viime eduskuntavaaleja. Viimeksi Albäck toimi Väyrysen varajäsenenä puoluehallituksessa.

Erosin tänään Suomen Keskustasta- Jag avgick i dag ur Centern i finlandJag lämnade i morse in en anmälan till…

Julkaissut Peter Albäck Perjantaina 30. huhtikuuta 2021

Puoluetuen lakkauttamisen jälkeen kaksikielisessä piirissä elettiin hiljaisempaa vaihetta, mutta viime aikoina käänteitä on taas riittänyt. Ne alkoivat syyskokouksesta, jossa konkaripoliitikko Väyrystä päätettiin esittää piirin edustajaksi puoluehallitukseen.

– Yritämme nyt viimeisen kerran saada muutosta aikaan Suomen Keskustan tulevassa poliittisessa linjassa, jos epäonnistumme taas niin puolue saa meidän puolesta tuhoutua kaikessa rauhassa ja astumme pois näyttämöltä, Albäck kertoi tuolloin Suomenmaalle.

Suomenmaa kertoi samassa jutussa siitä, kuinka Albäckin itsevaltainen toiminta ja karkea kielenkäyttö ovat herättäneet vuosien mittaan tyrmistystä sekä kaksikielisessä piirissä että keskustassa.

Viikko jutun ilmestymisen jälkeen Keskustan Keski-Pohjanmaan piiri päätti esittää ruotsinkielisen piirin erottamista puolueesta. Puoluehallitukselle tehtyä aloitetta perusteltiin sillä, että ruotsinkielinen piiri ei noudata puolueen sääntöjä eikä periaatteita ja aiheuttaa puolueelle vahinkoa kannanotoillaan.

Pian tämän jälkeen Väyrynen valittiin kaksikielisen piirin puheenjohtajaksi ja puoluehallituksen jäseneksi. Väyrynen kertoi haluavansa parantaa piirin ja puoluejohdon välit.

Kaksikielinen piiri teki helmikuussa vastaiskunsa Keski-Pohjanmaalle. Se esitti puoluehallitukselle Keski-Pohjanmaan piirin lakkauttamista ja erottamista puolueesta.

Piirien välinen kiista on yhä ratkaisematta. Keski-Pohjanmaan piirin aloitetta käsitellessään puoluehallitus päätti, että kaksikielisen piirin tilanteesta tehdään puolueeton selvitys.

Väyrynen kertoi äskettäin, että hän aikoo tehdä selvityksen itse.

– Kun marraskuussa sovittua selvitystä ei ole saatu käyntiin, olen päätynyt siihen, että teen sen itse, Väyrynen kirjoittaa Suomenmaan mielipideosastolla.

– Olen selvitettäviin kiistoihin nähden korostetun puolueeton. Selvityksen tulokset saatan aikanaan kriittisen tarkasteluun puolue-elimissä, Väyrynen kertoo.

REILU viikko sitten keskustan puoluevaltuusto päätti, että kaksikielisen piirin tämän vuoden toimintaan myönnetään 20 000 euron suuruinen toiminta-avustus puoluetuesta.

Toimintaa käynnistetään taas tuen avulla, ja piiri on palkannut Miika Jauhiaisen piirin v.a. järjestösihteeriksi.

Järjestösihteerin ensimmäisiä työtehtäviä ovat osallistuminen kuntavaalityöhön ja piirin verkkosivujen perustaminen, piiri tiedottaa.

Kommentit (3)

 • Lukija69

  Hyvä, laitahan Paavo piirin asiat järjestykseen. Vielä isompi tehtävä sinulla on muuttaa puolueen linjaa enemmän perinteisen puolelle. Sen avulla puolue voi nousta uudelleen.

 • VäYRYNEN PAAVO

  Julkaisin tänään blogin ”Keskustassa ei Albäckin erosta tule riemuita”, jossa kommentoin Peter Albäckin eroamista Keskustan jäsenyydestä.

  ”Peter Albäck on ollut kohtuuttoman ajojahdin kohteena.

  Kysymys on ollut sekä väitetyistä sääntörikkomuksista ja taloudellisista väärinkäytöksistä että Keskustan poliittiseen linjaan liittyneistä taisteluista. Kiistoja on kärjistänyt Albäckin karkea kielenkäyttö.

  Poliittisista taistoista olen kirjoittanut muun muassa 20.2.2021 julkaisemassani blogissa ”Luottamusta Keskustaan on vahvistettava”.”

  ”Peter Albäckin eron taustalla ovat pitkäaikaiset ristiriidat puolueen ja piirin johdon välillä.
  Kaksikielisen piirin uutena puheenjohtajana olen pyrkinyt näitä kiistoja ratkomaan.

  Tässä en ole valitettavasti onnistunut. Viimeisistä ponnistuksistani kerroin 27.4. julkaisemassani blogissa ”Teen selvityksen itse”. Tämäkään ei piirin aikaisemmalle johdolle valitettavasti riittänyt.

  Peter Albäck perusteli eroaan tyytymättömyydellä Keskustan poliittiseen linjaan.

  On ikävää, että Albäck päätyi tähän ratkaisuun nyt, kun näköpiirissä on mahdollisuus muuttaa Keskustan politiikan suuntaa piirin tahtomaan suuntaan ja kun meidän toimintamahdollisuutemme ovat kohentumassa.

  Albäckin vastustajat ovat tietysti tyytyväisiä hänen ratkaisuunsa.

  Keskustassa siitä ei tule riemuita. Vaikka kaksikielinen piiri jatkaa toimintaansa aikaisemmalla poliittisella linjallaan, Albäckin ero iskee Pohjanmaalla meidän kannatukseemme pahan loven.”

  Koko kirjoitus on luettavissa Uuden Suomen Puheenvuorona:
  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/keskustassa-ei-albackin-erosta-tule-riemuita/.

 • Mustikka

  Saarikko on mielestäni hyvin sallinut erilaisten mielipiteiden esille tulon puolueessa. Samoin tämä lehti julkaisee kiitettävästi erilaisia kirjoituksia. Keskusta tarvitsee omat Väyrysensä ja Hoskosensa kuten Kokoomus Ville Rydmaninsa. Puhdas oppisuus ja tiukkapipoisuus vie pikkupuolueeksi. Sitten puheenjohtaja toimii valtavirran mukaan, mihin mahdollisimman moni voi yhtyä unohtamatta maakuntien asiaa ja keskittymisen vastustamista.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen