Perussuomalaiset saivat huutia rokotepuheistaan – "Sen takia teidän on pakko flirttailla näiden rokotekriittisten ynnä muiden kulkutautimyönteisten voimien kanssa"

Koronarokotukset

Perussuomalaisten ”flirttailu” rokotevastaisuudella tuohdutti muiden puolueiden edustajia eduskunnan tiistain istunnossa.

Rokotepassia vastustaneet ja rokotteiden haittavaikutuksia esiin nostaneet perussuomalaiset saivat pitkin korvia muun muassa keskustan Petri Honkoselta.

– Siis passin tavoitteena on suojata ennen kaikkea heitä, jotka eivät ota rokotetta, koska on lääketieteellinen tosiasia, että rokote suojaa tältä koronan vakavalta muodolta ja nyt tehohoidossa olevista ehdoton valtaosa on rokottamattomia. Tämä on tosiasia, Honkonen paalutti.

Keskustaedustaja sanoi ihmettelevänsä perussuomalaisten toimintaa ja kyseli kannattavatko he ylipäätään ihmisten rokottautumista. Honkonen arvioi perussuomalaisia ahdistavan, että puolueesta lähtee porukkaa koronadenialisti Ano Turtiaisen (vkk.) joukkoihin.

– Ja sen takia teidän on pakko flirttailla näiden rokotekriittisten ynnä muiden kulkutautimyönteisten voimien kanssa. Mutta minun mielestäni vastuuntuntoisen puolueen pitää sanoa asiat niin kuin ne tieteellisesti on todettu ja niin kuin ne ovat, varsinkin kun eletään tällaisen kansainvälisen kriittisen epidemian olosuhteissa.

Perussuomalaisten Leena Meri kuittasi Honkosen offensiivin ”vaalihöpinöiksi”.

– Se ei nyt kiinnosta varmaan kansalaisia, vaan se, miten me selvitään tästä, Meri julisti.

Rokoteväittelyn pohjusti perussuomalaisten Mika Niikko, joka piti koronapassin käytön pidentämistä kesäkuun loppuun liioitteluna.

– Toisekseen koko passi on edelleen täynnä valuvikoja, epäloogisuuksia ja kansaa jakavaa jaottelua, Niikko näki.

Niikon mukaan kaikilla ei edelleenkään ole ollut mahdollisuutta saada passia, vaikka esimerkiksi immuniteetin puolesta olisivat sen ansainneet.

– Testit ovat edelleen kalliita, ja niissä käyminen toistuvasti, jopa useasti viikossa, on mahdotonta. Kaikki tämä perustuu sille oletukselle, että rokotettujen täytyy saada elää normaalia elämää — siitä huolimatta, että rokotettukin sairastuu ja tartuttaa. Nyt on yli 80 prosenttia kansasta rokotettu, ja tartuntamäärät ovat korkeampia kuin koskaan.

Niikon mukaan asukasluvultaan pieni Gibraltar on osoitus siitä, että mikään rokotekattavuus ei ole tarpeeksi korkea.

– Siellä on käytännössä rokotettu reilusti yli 100 prosenttia kansasta. Kaikki ovat saaneet kaksi ja osa kolme rokotetta, ja silti ilmaantuvuus on 768 per 100 000 asukasta. Suomessa vastaava luku on noin 240.

Niikon mukaan Gibraltarilla perutaan joulutapahtumia ja kehotetaan ihmisiä välttämään suurten tilaisuuksien järjestämistä ja huolehtimaan turvaväleistä ja niin edelleen.

– Rokote ei siis ratkaise tätä pandemiaa. Silti Suomessa painostetaan kaikin keinoin loppuja rokottamattomia ottamaan rokotteet, koska rokotekattavuuden nousua pidetään tärkeimpänä tavoitteena. Painostus ja pakko lisäävät ainoastaan vastarintaa ja levottomuutta.

Niikko sanoi olevansa erityisen huolissaan siitä, että hallitus suunnittelee rokottavansa 5—11-vuotiaat lapset. Hän sanoi pelkäävänsä lasten saavan vakavia sivuoireita.

SDP:n Aki Lindén sanoi kaivaneensa Niikon puheenvuoron aikana älypuhelimellaan esiin Niikon mainitsemat Gibraltarin luvut.

Lindénin mukaan viime keväänä Gibraltarilla kuoli yhden kuukauden aikana 94 henkilöä koronainfektion seurauksena.

– Sen jälkeen, siis 15:nnestä maaliskuuta nyt marraskuun loppuun, neljä henkilöä. Miten voi kukaan väittää, ettei rokotuksilla ole merkitystä ja hyötyä tässä?

Lindénin mukaan suuri ongelma on se, että Suomessa yli 12-vuotiaista noin 800 000 henkilöä on vielä ilman kahta rokotetta.

– Ja pitkälti sen seurauksena me nyt näitä ongelmia Suomessa koemme.

Niikko vastasi, ettei kiistä itsekään sitä, etteikö rokote suojaa ihmistä vakavilta sairauksilta tai jopa kuolemalta.

– Mutta vastaavasti on tullut ilmoituksia, että näin on myös päässyt tapahtumaan rokotteesta huolimatta hyvin useasti — ja jopa rokotteesta johtuen. Näiden johdosta kannatan sitä, että ihmiset nyt itse saisivat tehdä sen valinnan omaan terveyteensä liittyvissä kysymyksissä.

Lähetekeskustelussa oli hallituksen esitys, jolla jatketaan maahantuloon, ravintolarajoituksiin ja koronapassiin liittyvien säännösten voimassoloa ensi kesäkuun loppuun asti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) katsoi, että eduskunnassa ei kannata lähteä rokottamattomien ja rokotettujen välisiin kiistoihin.

– Meidän tosiasia on se, että rokottamattomien osalta, esimerkiksi Helsingissä, on ollut viikkoja, että rokottamattomien osalta ilmaantuvuus on 900. Jos ei tämä vakavoita teitä, niin mikä sitten?

Kiurun mukaan rokottamattomalla ihmisellä on erittäin suuri riski saada korona, ja he päätyvät lähes kokonaan tehohoitoon.

– Siis tehohoidossa on lähes, vain ja ainoastaan rokottamattomia — ja siksi ei näitä kannata laittaa vastakkain.

Kiurun mukaan on tunnustettava myös, että rokotetutkin sairastuvat, jos tautia on liian paljon liikkeellä.

– Ja sekin pitää ottaa yhtä vakavasti. Siksi toivonkin, että eduskunnassa edistetään nyt sitä, että työkalut ovat käytössä, ja ollaan itse aktiivisesti tätä epidemiaa hallitsemassa, ei vastustamassa kaikkea, Kiuru vetosi.