Pelko heräsi: Yhdysvalloille "esteetön pääsy" Tanskan lentotukikohtiin
Tanskassa on herännyt huoli Yhdysvaltain kanssa solmitusta puolustussopimuksesta, joka antaisi Yhdysvalloille ”esteettömän pääsyn” Tanskan lentotukikohtiin, Guardian kirjoittaa.
Kun Tanska ja Yhdysvallat allekirjoittivat sopimuksen joulukuussa 2023, ajatus laajojen valtuuksien myöntämisestä Yhdysvaltain joukoille Tanskan maaperällä ei herättänyt maassa suuria intohimoja.
Silloisen presidentti Joe Bidenin johtama Yhdysvallat oli Tanskan horjumaton Nato-liittolainen, ja maat olivat taistelleet rinta rinnan Irakin ja Afganistanin sodissa. Lisäksi Tanskan pohjoismaisilla naapureilla oli vastaavanlaisia sopimuksia Yhdysvaltojen kanssa.
Pelko heräsi vasta, kun Donald Trump palasi valtaan Yhdysvalloissa tammikuussa 2025 ja teki tiettäväksi pyrkimyksensä saada Tanskalle kuuluva Grönlanti Yhdysvaltojen hallintaan.
Trump on kieltäytynyt sulkemasta pois sotilaallisen voiman käytön Grönlannin valtaamiseksi, ja viimeaikaisten tietojen mukaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut ovat lisänneet vakoilua saarella.
Tanskan parlamentti äänestää sopimuksen ratifioinnista 11. kesäkuuta. Mikäli parlamentti hyväksyy sopimuksen, Yhdysvaltojen sotilaat saisivat pääsyn Tanskan lentotukikohtiin Karupissa, Skrydstrupissa ja Aalborgissa.
Sopimuksen mukaan Yhdysvaltain sotilaita koskisi Tanskassa Yhdysvaltojen lainsäädäntö, eli jos he tekisivät rikoksen Tanskan alueella, heitä rangaistaisiin ensisijaisesti Yhdysvaltojen, ei Tanskan, oikeusjärjestelmän mukaisesti.
− Jos lakiesitys hyväksytään, vaarana on, että amerikkalaisilla sotilailla olisi oikeus tukahduttaa mielenosoitus jonkin tukikohtansa ulkopuolella sen turvallisuuden ylläpitämiseksi, sanoo vanhempi tutkija Peter Vedel Kessing Tanskan ihmisoikeusinstituutista Guardianille.
− Jos aseistetut amerikkalaiset sotilaat käyttävät liiallista voimaa mielenosoittajia vastaan, Tanskalla ei ole mahdollisuutta nostaa syytteitä heitä vastaan.
Tanskan puolustusministeriön muistion mukaan amerikkalaisille annettaisiin oikeus ”käyttää valtaa siviileihin Tanskan alueella, jos se on tarpeen amerikkalaisten joukkojen tilojen ja alueiden käyttämiseksi, ylläpitämiseksi, puolustamiseksi ja valvomiseksi”.
Sopimuksen mukaan se on peruuttamaton kymmenen vuoden ajan, mutta viime viikolla Tanskan ulkoministeri Lars Løkke Rasmussen sanoi, että jos Yhdysvallat ottaisi Grönlannin haltuunsa, Tanska voisi vetäytyä sopimuksesta ennenaikaisesti.
− On sanomattakin selvää, että Grönlannin täydellinen tai osittainen liittäminen Yhdysvaltoihin oikeuttaisi Tanskan irtisanomaan puolustusyhteistyösopimuksen, hän kirjoitti vastauksessaan Tanskan parlamentille.