Pelkkä korkea rokotuskattavuus ei riitä tartuntojen laskemiseen, STM varoittaa

Rokottamattomat joutuneet syys-lokakuussa tehohoitoon 30 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut.
Korona

Suomen koronatilanne marras–joulukuun vaihteessa on vakava, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Hänen mukaansa tehohoidon kuormitus on selvästi aikaisempia viikkoja suurempi.

Voipio-Pulkki myös totesi, että korkea rokotuskattavuus on epidemian hillinnän välttämätön edellytys, mutta se ei nyt riitä kääntämään tartuntoja ja niiden vakavia seurauksia laskuun. Siksi tartuntariskiä on pienennettävä viranomaistoimin.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan ministeriö on varautunut tilanteeseen, jossa hallitukselle esitetyt toimenpiteet eivät olisi riittäviä.

Hänen mukaansa menee arviolta 2–3 viikkoa ennen kuin toimenpiteiden riittävyys nähdään. Sen jälkeen arvioidaan, että pitääkö tehdä lisää toimenpiteitä. Esimerkiksi sisärajavalvonnan palauttaminen otetaan harkintaan, jos koronatilanne siltä näyttää.

Voipio-Pulkki ja Varhila kommentoivat asiaa STM:n ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viikoittaisessa koronakatsauksessa.

Rokottamattomat ovat syys–lokakuun aikana päätyneet koronavirustartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 18 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 30 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut, STM ja THL kertovat.

Uusien koronavirustapausten määrä Suomessa nousee edelleen. Viime viikolla todettiin yli 8 000 uutta koronatapausta, mikä on yli 500 enemmän kuin tätä edeltävällä viikolla.

Viime viikkoina alle 12-vuotiaiden tartuntojen ilmaantuvuus on kasvanut infektiopaineen ja tartuntamäärien kasvaessa kaikissa ikäryhmissä. Sairaalahoidon tarve alle 12-vuotiailla on kuitenkin hyvin harvinaista.

Tehohoidon professori Matti Reinikainen totesi koronakatsauksessa, että alle 40-vuotiaiden osuus tehohoidossa on noussut kuluvan vuoden aikana aiempaa suuremmaksi. Vuonna 2020 heidän osuus oli alle 10 prosenttia, mutta on noussut selvästi yli 20 prosentin.