Pekka Puska tyrmää opposition väitteet: sote-paketti käsitellään perusteellisesti

Sote

– Ei ole mitään perustetta väittää, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei käsittelisi sote-pakettia kunnolla, valiokunnan keskustalainen jäsen, kansanedustaja Pekka Puska sanoo.

– Päinvastoin, tarkoitus on nimenomaan turvata kaikki mahdollinen aika ja sihteeristöresurssit sote-paketin hoitamiseen kunnolla.

Puska tyrmää valiokunnan oppositiota edustavien jäsenten väitteet ”pöyristyttävästä” menettelystä ja pelisääntöjen rikkomisesta, kun valiokunta äänestyksen jälkeen päätti olla lausumatta hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019-22.

– On normaalia, että valiokunnat eivät käsittele ja lausu kaikista niille tulevista asioista, ellei ole kyse nimenomaan niille osoitetusta lakiasiasta, sanoo Puska.

Julkisen talouden suunnitelma on pääasiassa seuraavan hallituksen asiaa. Siitä lausuu joka tapauksessa valtionvarainvaliokunta, jolle asia varsinaisesti kuuluu.

– Soten rahoitusasioista on normaaliin tapaan valiokunnassa jo monella tavalla kuultu valtionvarainvaliokunnan edustajia, mukaan lukien valtiosihteeri Martti Hetemäkeä.

– Eduskunnan varsinainen tehtävä on lakien säätäminen ja valtion talousarvion hyväksyminen. Parlamentarismin periaatteiden mukaan eduskunta antaa ajoittain ja mahdollisuuksien mukaan lausuntoja hallitukselle.

Sote-lakipaketti on tänä keväänä koko eduskunnan ylivoimaisesti tärkein ja iso asia, joka vaatii valtavan työmäärän.

– Kaikessa työssä pitää panna työtehtävät tärkeysjärjestykseen. Näin tässäkin on tehty: annetaan sote-lakipaketille prioriteetti, korostaa Puska.