Pekka Puska perää tolkkua alkoholikeskusteluun – "Terveyshaittojen lisäksi syötäisiin sote-uudistuksella tavoiteltavat säästöt"
Professori ja kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) muistuttaa, että alkoholiuudistuksessa mennään ojasta allikkoon, jos alkoholin kokonaiskulutus alkaa tehtävien muutosten seurauksena nousta.
Tämä on Puskan mukaan vaarana, jos ravintoloiden alkoholiveroa alennetaan, kuten on väläytelty.
– Jos ravintoloissa saisi alkoholia halvemmalla ja samalla hyväksyttäisiin vahvat oluet ja limuviinat kauppoihin, kokonaiskulutus ja alkoholiongelmat yhteiskunnassa kasvaisivat huomattavasti, Puska arvioi.
Kaupan piiristä lupaillaan lisäksi huomattavaa A-oluen hinnan laskua, mikä lisäisi vaikutusta.
Puska epäilee, ettei dramaattisia hintojen halvennuksia pystyttäisi kompensoimaan edes veronkorotuksin.
Hän on yhtä lailla huolissaan sekä kansanterveydellisistä että kansantaloudellisista vaikutuksista.
– Alkoholin kokonaiskulutuksen lisääntyminen merkitsisi huomattavaa terveydellisten ja sosiaalisten haittojen lisäystä. Jo nyt alkoholiin kuolee vuosittain noin kymmenkertainen määrä ihmisiä liikennekuolemiin verrattuna, Puska vertaa.
Puskan mukaan lisääntyneiden terveyshaittojen lisäksi syötäisiin myös sosiaali- ja terveysuudistuksella tavoiteltavat säästöt.
Kansalaisten verorahoina maksamat yhteiskunnan kulut kasvaisivat monin eri tavoin ja poliisien niukkoja resursseja kuormitettaisiin entisestään.
Puskan mukaan laajasti ollaan sitä mieltä, että alkoholin juomista tulisi ohjata enemmän ravintoloihin.
Alkoholin myyminen ravintoloiden ulkopuolella kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla nakertaa ravintolaelinkeinoa.
– Ravintolaelinkeinoa ja ravintoloiden käyttöä voisi suosia myös muilla tavoilla, esimerkiksi alentamalla hyvän ruuan verotusta, Puska ehdottaa.