"Historian suurimmasta tykistötaistelusta" 105 vuotta – kesti melkein vuoden

Historia

Järeämpiä tykistökeskityksiä on nähty myöhemminkin, mutta Verdunin taistelua ensimmäisessä maailmansodassa on sanottu sotahistorian suurimmaksi tykistötaisteluksi.

Taistelu alkoi päivälleen 105 vuotta sitten, 21. helmikuuta 1916. Osapuolina olivat Saksan ja Ranskan joukot. Verdun, silloinen Verdun-sur-Meuse sijaitsee koillis-Ranskassa. Se oli osa maailmansodan länsirintamaa, rintamalinjan itäosia.

Verdunin taistelu oli ensimmäisen maailmansodan toiseksi verisin taistelu Sommen taistelun jälkeen, vaikkakin Verdunin taistelu kesti selvästi pidempään. Se alkoi 21. helmikuuta 1916 ja loppui vasta 18. joulukuuta. Tykistön käyttö oli laajaa, ja tästä juontuu nimitys suurimmasta tykistötaistelusta. Saksalaiset käyttivät taistelussa maineikkuutta kerännyttä järeää tykkimalliaan, Paksu-Berttana tunnettua haupitsia, mutta nämäkään tykit eivät onnistuneet murtamaan ranskalaisten vahvimpia linnoituksia.

Taistelut käytiin alle 10 neliökilometrin alueella, eikä niissä ollut taukoa. Taistelussa kuoli reilusti yli 200 000 sotilasta, eli muutama tuhat joka päivä.

Saksan joukkoja johtanut kenraali Erich von Falkenhayn ei uskonut läpimurtoon, vaan otti taktiikaksi ranskalaisten veren kuiviin vuodattamisen. Kuluttamistaktiikka maksoi myös saksalaisille, sillä Ranska keskitti rintamalle tulivoimaa estääkseen saksalaisten pääsyn lähemmäs Pariisia.

Hyökkäyksiä tehtiin puolin ja toisin, mutta taistelut pysähtyivät aina vain samoille linjoille. Ensimmäinen maailmansota muistetaan mutaisista juoksuhaudoistaan, ja niihin joukot jumahtivat myös Verdunissa.

Taistelu päättyi tuloksetta joulukuussa 1916. Tavallaan tulokseton taistelu voidaan nähdä Ranskan torjuntavoittona ja von Falkenhaynin uuvutustaktiikan tappiona.

Lähde: Tim Newark, 50 taistelua, jotka muuttivat maailmaa (Gummerus 2005)