Päivi Räsänen valmistautuu vihapuhekäräjille: "En peräänny" 

Kansanedustajan pelkää, että tuomio johtaisi kirjoitusten sensuroimiseen.
Politiikka

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) pitää ensi maanantaina alkavaa syytteidensä käsittelyä historiallisena tapahtumana sanan- ja uskonnonvapauden kannalta.

– Oikeuden päätös ei koske pelkästään kristittyjen vaan muidenkin vapautta ilmaista oma vakaumuksensa, Räsänen katsoo tiedotteessaan.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään Räsästä vastaan nostettuja kolmea syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaa.

Valtakunnansyyttäjä katsoi viime vuoden huhtikuussa, että Räsäsen lausumat olivat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Kyse on Räsäsen lausumista liittyen homoseksuaaleihin, homoliittoihin ja osallistumisesta kirkon tukemaan Pride-kulkueeseen.

– Odotan oikeuden käsittelyä rauhallisella mielellä. Vetoan perustuslakiin sekä kansainvälisiin sopimuksiin kirjattuun sanan- ja uskonnonvapauteen. En peräänny Raamattuun pohjautuvasta vakaumuksestani ja olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa, Räsänen ilmoittaa.

Räsänen toteaa poliisin käyttäneen työaikaansa tuntikausia kuulusteluihin, tutkintaan, selvityksiin ja lausuntoihin.

– Valtakunnansyyttäjän virasto tutki asiaa ennen päätöstään yli puoli vuotta ja nyt syytteillä työllistetään oikeuslaitosta. On mahdollista, että syytteiden käsittely etenee korkeampiin oikeusasteisiin, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Räsänen kiistää syyllistyneensä mihinkään lainvastaiseen.

– Tutkinnan kohteena olevat lausuntoni kytkeytyvät Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin avioliitosta, miehenä ja naisena elämisestä ja erityisesti apostoli Paavalin opetukseen homoseksuaalisista teoista Jumalan tahdon vastaisina. Raamatun opetukset eivät nouse vihasta mitään ihmisryhmää kohtaan vaan rakkaudesta lähimmäiseen, hänen parhaakseen.  

Räsänen kiistää Syyttäjänlaitoksen tulkinnan, jonka mukaan Räsänen ajattelisi, että homoseksuaalit eivät olisi Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit.

Räsänen toteaa, että kaikenlainen halventava puhe on vastoin hänen vakaumustaan.

– Olen korostanut, että kaikki ihmiset on luotu Jumalan kuviksi ja heillä on yhtäläinen ihmisarvo ja ihmisoikeudet. Kaikki ihmiset ovat syntisiä ja saavat syntinsä anteeksi turvautumalla Jeesuksen sovitustyöhön.

Kansanedustaja kertoo, että mahdollinen tuomio kiihottamisrikoksesta on enintään kaksi vuotta vankeutta tai sakkorangaistus.

– Mutta vielä vakavammaksi ongelmaksi nousisi vaatimus sensuurista: käsky poistaa sosiaalisen median päivitykset tai julkaisukielto kirjoitukselle. Tuomio avaisi pään vastaavien julkaisujen kiellolle ja uhkan modernista kirjaroviosta.