"Pahinta on, jos nämä kaksi maailmaa asetetaan toisiaan vastaan" – Saarikko muisti Ylen vaalipuheessaan sekä muusikot että turvetuottajat

Keskusta

En halua, että Suomen kokoisessa ja tapaisessa maassa menetämme ymmärryksemme toistemme elämästä, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi Ylen vaalitentissä tiistai-iltana.

Saarikko kuvasi puheessaan, kuinka muutama viikko sitten äiti Keski-Suomesta otti yhteyttä ja kertoi huolensa muusikkotyttärensä toimeentulosta.

Saarikko kertoi myös turvetuottaja Markosta, jonka luona hän vieraili vastikään.

Vielä hetken tiede- ja kulttuuriministerin salkkua kantavan Saarikon mukaan nämä ovat kaksi erilaista maailmaa, mutta niitä yhdistää epävarmuus, epätoivo ja epäreiluus. 

– Pahinta on, jos nämä kaksi maailmaa asetetaan toisiaan vastaan. Eivät kai he ole toisilleen vihollisia. Meidän päättäjien on vastattava molemmista, Saarikko painotti.

Keskusta on aina ollut yhteistyöpuolue, emmekä hyväksy Suomen repeämistä sisältä, Saarikko paalutti.

Viimeisin kuntavaaligallup povasi keskustalle vain 11,7 prosentin äänipottia. Viime kuntavaaleissa keskusta keräsi 17,5 prosentin kannatuksen. Saarikko myönsi, että gallupit eivät lupaa nyt hyvää, mutta hän oli luottavainen. 

Saarikon mukaan luottamus keskustaan palautetaan ihminen kerrallaan.

– Nämä ovat paikalliset vaalit. Perussuomalaiset ovat yrittäneet tehdä näistä yleispoliittiset vaalit, mutta oikeasti kyse on kunta-asioista ja politiikan toimintavoista.

Keskustajohtajan mukaan äänestäjien olisi syytä pohtia myös toimintapoja. Keskustalaisia kuntapäättäjiä hän kuvasi tekijänaisiksi ja -miehiksi sekä vastuunkantajiksi.

– Emme ole ammattivalittajia, vaan ammattivälittäjiä. 

Saarikko korosti tentissä keskustan tasapainottavaa roolia suomalaisessa politiikassa.

Nyt on nähtävillä pakoa poliittisesta keskustasta, mutta Saarikko ei usko ääripäihin, ei menneisyyteen palaamiseen tai kaiken muuttamiseen kerralla toisenlaiseksi.

Saarikko kuvasi, että viime hallituskaudella hallituksessa vaikutti oikeistolaisia puolueita ja silloin keskustan rooli oli pitää esillä pienituloisten ihmisten ja alueiden asioita.

– Tässä hallituksessa on tarve korostaa yritteliäisyyden, toimeliaisuuden ja talouden vakauden merkitystä. Se ei tarkoita, että keskusta olisi tuuliviiri, vaan tasapainottava voima. Tämä maa tarvitsee sitä.