Pääministeripuoluetta johtava Rinne puolusti hallitusohjelmaa ja kiitti vappupuheessa ”terveydenhuollon eturintamaa”

Rinteen mukaan pandemian vastaisessa taistelussa käytettävällä tarmolla on tilausta myös ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.
Politiikka

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolusti vappupuheessaan vuosi sitten laadittua hallitusohjelmaa etukäteisestä varautumisesta elvyttämiseen.

Hallitusohjelma sisälsi miljardin euron varauksen elvyttämiseen taloussuhdanteiden heikentyessä. Tätä linjausta on Rinteen mukaan syytä jatkaa.

– Olen tyytyväisenä seurannut, miten pääministeri Sanna Marinin hallitus on koronakriisin aikanakin jatkanut selkeällä tavalla sitä linjaa, josta toukokuussa 2019 yhteisesti sovittiin, Rinne sanoi.

Sanna Marin korvasi Rinteen pääministerinä joulukuussa, jolloin Rinne jatkoi toistaiseksi SDP:n puheenjohtajana. Marinin hallitus jatkoi Rinteen hallitukselle vuosi sitten laaditun ohjelman käyttöä.

SDP:n on tarkoitus valita uusi puheenjohtaja ensi kesän puoluekokouksessaan. Valinta kohdistunee käytännössä hallitusta jo johtavaan Mariniin. Rinne ei aio pyrkiä jatkokaudelle, eikä muita halukkaita tehtävään ole ilmoittautunut. Koronaepidemian vuoksi puoluekokous on siirretty kesäkuulta elokuulle.

Rinne esitti puheen alussa syvimmät kiitokset lääkäreille, hoitohenkilöstölle, siivoojille ja muille terveydenhoidon tukitoimia tekeville ”2020-luvun sankareille”.

– Ilman teitä ja uupumatonta taisteluanne tätä pirullista vihollista vastaan emme voisi vähitellen valmistautua avaamaan Suomea uudelleen, Rinne sanoi.

Yhtä lailla hän kiitti eri palveluiden työntekijöitä, opettajia ja varhaiskasvattajia sekä viranomaisia siitä, että elämä on voinut jatkua kriisiaikanakin.

Puheensa lopuksi Rinne käänsi katseensa koronaviruspandemiasta toiseen suureen haasteeseen, ilmastonmuutokseen.

– Kun aikanaan voimme julistautua voittajaksi pandemian vastaisessa taistelussa, on aika käydä samalla päättäväisyydellä ja tarmolla työhön ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Puheessaan Rinne myös luetteli kuluvan vaalikauden saavutuksia oman hallituksensa ja Marinin hallituksen ajalta.

Rinne nosti esille aktiivimallin poistamisen, pienituloisimpien eläkkeiden nostamisen ja korkeakoulujen rahoituksen nostaminen. Myös vanhusten hoitajamitoitus ja oppivelvollisuusiän nostaminen etenevät.