"Ovatko ihmiset tulleet aivan hulluiksi", kysyy keskustan Lohi – Konserttikohua kommentoi myös ministeri Adlercreutz
Kouluissa on tärkeää tehdä näkyväksi kulttuurihistorian kaikki ulottuvuudet, kirjoittaa opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) blogissaan.
Adlercreutz ottaa kirjoituksellaan kantaa tapaukseen, jossa Uudellamaalla sijaitseva peruskoulu perui suunnitellun barokkikonsertin sen uskonnollisten viitteiden takia. Asiasta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.
Adlercreutzin mukaan eurooppalainen kulttuurihistoria on vahvasti kytköksissä kristillisyyteen. Opetus on hänen mukaansa kuitenkin mahdollista toteuttaa niin, että kaikkiin uskontokuntiin liittyvät voivat olla osallisia.
– Barokkimusiikkiin taas ei pääse sisälle ymmärtämättä sen yhteyttä kirkkoon, eikä suomalaisen arkkitehtuurin historiaa voi tuntea, jos ohittaa kirkollisen rakentamisen perinteet, kirjoittaa Adlercreutz.
Tapaus sai useat kansanedustajat pöyristymään viestipalvelu X:ssä.
– Ovatko ihmiset tulleet aivan hulluiksi? Bachia ja Händeliä ei voi enää kuunnella kouluissa??? Nyt järki ja suhteellisuudentaju käteen. Oppineet ihmiset asettavat itsensä naurunalaiseksi, kirjoitti keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi.
– Kuka viheltäisi tämän koko ajan kasvavan uskontovihamielisyyden poikki? Negatiivinen uskonnonvapauskäsitys kaventaa sivistystä ja ajaa ihmisiä kauemmaksi toisistaan. Euroopassa tälle Suomen vapaa-ajattelijameiningille naurettaisiin, totesi kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.).
– Tämä ei mene enää edes huonosta vitsistä. Nyt jotain tolkkua, totesi kansanedustaja Mika Lintilä (kesk.).
– Millainen yhteiskunta se on, jossa koululaiset eivät saa kuulla barokkikonserttia ja oppia tuntemaan kulttuurihistoriaa?” kysyi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).
– Tässä ei enää tiedä itkeäkö vai nauraa, kun nämä uskontokammoiset eivät ymmärrä, että kulttuurimme perusta lepää kristinuskon eetoksessa. Surullista sivistyksen puutetta, totesi kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
– Kulttuurimme on kietoutunut kristinuskoon ja se näkyy etenkin vanhoissa teoksissa sävellyksistä kuvataiteeseen. Ei niiden kuuntelu tai katselu ole uskonnon harjoittamista tai julistamista, se on sivistyksen lisäämistä, kirjoitti kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr.).
Opetusministeri Adlercreutzin mukaan laaja ymmärrys kulttuurihistoriasta antaa paremmat edellytykset selviytymiseen erilaisista nykyajan haasteista. Hänen mukaansa on tärkeää tietää, mistä olemme tulossa, jotta voimme tietää, mihin olemme menossa.
Adlercreutzin mukaan suomalaisen perusopetuksen keskeisenä tavoitteena voidaan pitää erilaisten kulttuuristen vaikutteiden ja maailmankatsomusten syvällistä ymmärtämistä.
– Kannustan kouluja jatkossakin tarjoamaan oppilailleen mahdollisimman laajan kattauksen kulttuurihistoriaamme; niin Händeliä, Botticelliä, Simbergiä kuin Engeliäkin, joiden kaikkien taide ammentaa kristillisestä perinteestä, kirjoittaa Adlercreutz.
Adlercreutz muistuttaa, että myös monet nykytaiteilijat ammentavat inspiraatiota kristillisyydestä.