Oppositio järjesti protestin vammaispalvelulain lykkäämisestä – "Hallitus antoi oppositiolle käytännössä viisi minuuttia aikaa"
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitus sai oppositiolta näpäytyksen jyräävästä toiminnastaan vammaispalvelulain lykkäämisessä.
Opposition edustajat marssivat sosiaali- ja terveysvaliokunnasta ulos protestiksi mietinnön käsittelyn loppumetreillä. Valtiosalissa pitämässään tiedotustilaisuudessa oppositio perusteli menettelyään loukkaantumisellaan hallituksen menettelystä ja lykkäyksen tarpeettomuudella.
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) näki, että laki olisi voitu saattaa voimaan ja paikata ongelmakohdat jälkeen päin. Hallitus päätti kuitenkin toisin ja lykätä lakia alkuvuoteen 2025.
– Itselleni on ollut hyvin tärkeää, että eduskunnassa noudatetaan valiokuntaopasta, joka antaa meille työnormituksen siihen, miten valiokunnassa toimitaan. On myöskin tärkeää, että eduskunnassa otetaan vakavasti vammaisten oikeuksien tosiasiallinen turvaaminen.
Kiuru muistutti, että kyse on eduskunnan viime keväänä yksimielisesti hyväksymästä laista.
– Ja hyvin suuri yksimielisyys oli, että Suomi parantaa vammaisten oikeuksien turvaamisessa omaa juoksuaan.
Kiuru huomautti ikävä tosiasiana, että Suomi on saanut vuonna 2018 ihmisoikeusrikkomuksesta rapsut, ja henkilökohtaisen avun saamista on Suomessa parannettava.
– Tässä kokonaisuudessa 1.10. olisi astunut voimaan lainsäädäntö, joka olisi myös välttänyt tämän ihmisoikeusrikkomuksen jatkumisen ja sen varmistamisen, että vammaisten oikeudet myös henkilökohtaiseen apuun olisivat toteutuneet paremmin.
Kiurun mukaan kyse on myös niin sanotuista nepsy- eli neuropsykologisista oireista kärsivistä lapsista.
Keskustan Hilkka Kemppi näki hallituspuolueiden edustajien jyränneen valiokunnan mahdollisuuksia toimia niin, että laadukas lainsäädäntötyö on kärsinyt.
Kempin mukaan esimerkiksi perustuslakivaliokunnan välttämättömänä pitämää selvitystä vammaisten lasten oikeuksien turvaamisesta 1.10.2023 ei ole voitu hallituspuolueiden vaatimassa aikataulussa toteuttaa riittävän asianmukaisella tavalla.
– Hallitus antoi oppositiolle käytännössä viisi minuuttia aikaa selvittää lasten oikeuksien pykäliä keskenään kokousten välissä.
Kempin mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan osalta hallituksen toimintatavat ovat olleet muutenkin olleet hämmästyttäviä. Esimerkiksi indeksilakiin liittyvä lausuntokierros sai hänen mukaansa viisi arkipäivää aikaa.
Kemppi kiitteli kuitenkin sitä, että hyvinvointialueille varmistettiin rahoitus, että ne selviävät vammaispalvelulain lykkäyksestä.
– Tämän lupauksen toteuttamista keskustan ryhmä tulee seuraamaan erityisen huolella.
Kempin mielestä hallituksen ensimmäisen leikkauksen kohdistaminen vammaisiin ihmisiin on erikoinen arvovalinta. Keskusta on myös huolissaan siitä, että osa autismi- ja neurokirjoon kuuluvista lapsista jää ilman luvattuja palveluita 1.lokakuuta alkaen, hän muistutti.
Kemppi harmitteli sitä, että parlamentarismin pitkää perinnettä ja kaikkien ryhmien puheoikeutta ei kunnioitettu asiassa.
– Vain yhdessä muodostamalla kantoja me saamme parhaat mahdolliset lähtökohdat, keskustaedustaja opasti.