Opettaja lähetti oppilailleen kuvia paljaasta ylävartalostaan ja sukuelimestään Nurmijärvellä – tuomittiin ehdolliseen ja viralta pantavaksi

Kotimaa

Nurmijärveläiskoulun opettaja tuomittiin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Oikeuden mukaan kolmekymppinen mies lähetti syksyllä 2020 kolmelle yläkoulun oppilaalle kuvia paljaasta ylävartalostaan. Uhrit olivat tapahtuma-aikaan 14–15-vuotiaita.

Yhdelle oppilaalle mies lähetti myös kuvan sukuelimestään, minkä lisäksi mies ehdotti toisessa viestissä oppilaalle tapaamista hänen asunnollaan. Oikeus katsoi, että mies yritti houkutella lasta asunnolleen tarkoituksenaan tehdä tälle mahdollisesti jopa törkeä seksuaalinen teko.

–  Ottaen huomioon (miehen) (oppilaalle) samassa yhteydessä lähettämät seksuaalisväritteiset kuvat ja viestit, (miehen) ilmeisenä tarkoituksena on ollut kohdistaa (oppilaaseen) (törkeää) lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva teko, oikeus kirjoitti tuomiosta antamassaan julkisessa selosteessa.

Mies kiisti, että hänen ylävartalostaan lähettämillään kuvilla olisi ollut seksuaalinen tarkoitus. Hänen mukaansa tarkoitus oli esitellä kuntosalilla saatuja tuloksia.

Sukuelimestään ottamansa kuvan ja tapaamisen ehdottamisen mies myönsi olleen seksuaalisia mutta kiisti, että olisi tiennyt uhrin olevan alle 16-vuotias.

Oikeus katsoi, että miehen toiminta oli omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä. Oikeuden mukaan tekoja ei tule pitää vähäisinä, koska ne kohdistuivat muun muassa miehen omiin oppilaisiin. Lisäksi oikeus katsoi tekojen olleen vahingollisia opettajaan kohdistuvan luottamuksen kannalta.

Oikeus tuomitsi perjantaina miehen kolmesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Lisäksi oikeus katsoi, että miehen toiminta osoitti hänet sopimattomaksi opettajan tehtävään ja tuomitsi hänet viralta pantavaksi.

Mies tuomittiin 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hänet myös määrättiin maksamaan uhreille yhteensä yli 4  000 euroa korvauksia.