Oletko antanut koiralle jouluruokia? – Ei kannattaisi, ei varsinkaan näitä

Koirat

Joulukuu on erilaisten jouluruokien aikaa, jolloin perinteisiä kausiherkkuja tekee mieli maistella ennakkoon jo ennen varsinaisia joulunpyhiä.

Monen mielessä saattaa myös käydä, että jouluruokia voisi tarjota koirallekin. Se ei kuitenkaan välttämättä kannata, sillä monet perinteiset joulupöydän antimet eivät sovi koiran vatsalle.

Kaikkein järkevin tapa on pitää jouluruoat aina koiran ulottumattomissa. Koiralle ei myöskään kannata antaa jouluruokien tähteitä, vaan niille kannata ostaa erikseen koirille suunnattuja herkkuja.

Agria Eläinvakuutus listasi seuraavat elintarvikkeet, jotka erityisesti eivät sovi koirille.

Suklaa

Suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Suklaa on koiralle sitä myrkyllisempää mitä tummempaa se on. Yleisesti arvioiden kymmenkiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita 25–50 grammasta tummaa suklaata tai 100–200 grammasta maitosuklaata. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita koiralla ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä.

Joulukinkku ja luut

Moni koira katsoo varsinkin kinkun syöntiä kieli pitkällä, mutta siitä huolimatta sitä ei kannata koiralle antaa. Joulukinkku sisältää runsaasti rasvaa ja suolaa. Ne eivät ole koiralle hyväksi ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi. Myöskään kalanruotoja tai siipikarjan luita ei pitäisi päästää koiran suuhun. Jouluruuan valmistajan kannattaa varmistaa, ettei koira pääse nappaamaan palaa jäähtyvästä kinkusta tai kinkun jämistä, verkosta tai luista.

Rusinat, pähkinät ja luut

Hiivaa sisältävät taikinat eivät ole hyväksi koiralle, sillä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa. Se aiheuttaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Taikinoiden sisältämät muut ainekset eivät myöskään ole koiralle hyväksi ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Rusinat voivat pahimmillaan aiheuttaa koiralle munuaisten vajaatoimintaa. Mantelit ja muut pähkinät eivät myöskään ole koiran vatsalle sopivia, sillä koiran elimistö ei pysty pilkkomaan niitä.

Jos koira syö jotain mainituista jouluruoista tai muuta sopimatonta ruoka-ainetta, on hyvä seurailla koiran vointia. 
Myrkytyksen oireet riippuvat siitä mitä koira on syönyt ja kuinka paljon.

Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa vatsavaivat kuten oksentelu ja ripuli, levottomuus, tihentynyt hengitys tai apaattisuus.

Oireet voivat ilmetä pian syömisen jälkeen, mutta toisinaan oireet näkyvät vasta myöhemmin. Esimerkiksi suklaamyrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa.

Jos koiran yleisvointi heikkenee tai koira alkaa oksennella tai ripuloida, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Akuuteissa tapauksissa koira kannattaa viedä eläinlääkäriasemalle välittömästi.